Odborná poradna

Aktuální ochrana proti houbovým chorobám révy

BS Vinařské potřeby
10. července

Klimatické faktory jsou stále velmi proměnlivé v závislosti na lokalitě. Přesné doporučení k ochraně proti houbovým chorobám je proto třeba směřovat vždy ke konkrétní lokalitě. Proměnlivé jsou zejména srážky, které mohou ovlivňovat rozvoj houbových chorob.
Aktuálně se nacházíme již v pokročilejším stádiu vegetace a u révy vinné se může začít projevovat ontogenická rezistence. Tento typ odolnosti souvisí se stárnutím rostlinných pletiv. V praxi to znamená, že nejstarší listy na keři již mohou být dostatečně odolné proti houbovým chorobám. Naopak nejcitlivější je nová listová plocha, tzn. listová plocha na zálistcích a v horní části listové stěny. V ochraně se je proto třeba výrazně zaměřit na celou listovou stěnu, aby byla právě nejmladší a nejcitlivější listová plocha dobře chráněná.

Plíseň révy

Po aktuálních srážkách mohou být na některých lokalitách splněné podmínky pro primární infekci plísně révy. Na lokalitách, kde byly srážky minimální, není tato situace aktuální. 
Jestliže byly splněné podmínky pro primární infekci, je vhodnější provést intenzivnější ochranu proti plísni révy a zvolit systémový přípravek, který poskytne celkovou ochranu rostlině a chrání delší dobu. Na keřích jsou nejcitlivější zálistky, ale také hrozny. Zkušenosti minulých let ukazují, že může docházet k napadení hroznů, také v pozdějších stádiích vegetace. Dochází vlastně k napadení třapiny, které zasychá a následně vadnou a usychají bobule. Může proto i v tuto dobu dojít k významnému snížení výnosu. 
Na lokalitách, kde nepršelo nebo byly srážky pouze minimální, je vhodný prostor pro využívání ekologických přípravků, jejichž použití je povinné v nadstavbovém managementu integrované produkce. 
Při ochraně proti plísni révy si je třeba uvědomit důležitost zálistků. Révové keře potřebují zálistky až do konce vegetace, jako prostředek pro kvalitní zrání hroznů. Je proto třeba zajištění zdravé listové plochy.

Padlí révy

Co se týká padlí révy, přetrvávají stále příznivé podmínky. Zároveň se však také projevuje ontogenická rezistence. Důležitá je zejména na bobulích. Pokud nedošlo doposud na bobulích k napadení, měly by být již přirozeně odolné. Při nové infekci by již nemělo docházet k napadení bobulí. Pokud je však infekce na bobulích, může v případě neúčinné ochrany, dále pokračovat a dojde ke zničení bobulí. 
Listová plocha je citlivější a může být poškozená. U nejranějších odrůd se blíží termín začátku zaměkání bobulí, ale i v tomto období je třeba chránit listovou plochu. Na keřích totiž mohou být zcela zdravé hrozny, ale také silně napadená listová plocha.
Je však třeba stále věnovat pozornost intenzivní ochraně. Na lokalitách, kde zatím nedošlo k infekci padlím, by bylo možné postupně využívat ekologické přípravky povinné v nadstavbovém managementu integrované produkce. Určujícím faktorem může být monitorování klimatických parametrů pomocí meteostanic a zejména sledování relativní vlhkosti vzduchu. Při nižší relativní vlhkosti (40-50%) a dobře provedených zelených pracích je možné využívat tyto ekologické postupy.

Šedá hniloba

Průběh počasí sice nebyl pro rozvoj šedé hniloby prozatím příznivý, ale je třeba využít poslední možnost, jak ochránit také třapinu hroznů. U odrůd s malými hrozny jsou již hrozny téměř zavřené a u odrůd s většími hrozny dochází k jejich uzavírání. Zkušenosti minulých let ukazují, že ochrana třapiny je velmi důležitá.
Vhodným prostředkem jsou systémové fungicidy, které jsou určené pro ochranu šedé hniloby a také plísně révy. Je proto vhodné je v tuto dobu využívat. Z ostatních přípravků je také vhodné použití přípravku Thiram Granuflo. 

Velký vliv na nepřímou ochranu mají také zelené práce, v tuto dobu zejména osečkování.

Uzavírání hroznů u odrůdy s malým hroznem                        Uzavírání hroznů u odrůdy s velkým hroznem

 

Prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.
 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním