Odborná poradna

Aktuální ošetřování trvalého ozelenění vinic

BS Vinařské potřeby
28. června

V jarním období byly prezentované ozeleňovací směsi pro trvalé ozelenění, které je možné zakoupit v BS Vinařské potřeby. Obrázky 1, 2 a 3 ukazují vývoj ozeleňovací směsi VINICE EXTRA během května 2018.

 

Na obrázku je směs vysetá na jaře 2017. U směsí vysetých v roce 2018 je možné pozorovat intenzivní růst pohanky a lničky seté. Rostliny už dorůstají podobné výšky, jako je na obrázcích a je proto třeba zabývat se otázkou jejich ošetřování.

V případě ozelenění v meziřadí vinic by nemělo docházet k růstu rostlin až do výšky kmínků. Při takovém růstu může docházet k ovlivnění mikroklima v zóně hroznů. Mohou tak vznikat příznivější podmínky pro rozvoj houbových chorob. V letošním roce se to mohlo projevit zejména u šedé hniloby, která mohla napadat květenství.

Zkušenosti několika let využívání druhově bohatých ozeleňovacích směsí naznačují různé možnosti a technologie ošečování.

Víceleté zkušenosti ukazují, že je možné druhově bohaté směsi mulčovat již v roce výsevu. Velmi důležité je však, aby bylo ozelenění mulčované na výšku asi 15-20 cm. Tady proto závisí také na vhodné mechanizaci, která bude schopná toto ošetření provést.

Zásadně negativním způsobem je, jestliže se provede mulčování, podobně jako u ozelenění tvořeného výhradně druhy z čeledi lipnicovité. Takto výrazné mulčování prakticky, v druhově bohaté směsi, zničí prakticky vše. Tento způsob je proto zásadně nevhodný pro druhově bohaté ozeleňovací směsi.

Obvyklým způsobem ošetřování u druhově bohatých ozeleňovacích směsí je potom válení. Při použití speciálních válců dochází ke zlomení rostlin a současně rozrušení zelené hmoty na menší části. Toto rozrušení je velmi důležité, protože takto zpracovaná zelená hmota potom daleko lépe mineralizuje a obohacuje půdu o živiny.

Zdroj: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním