Odborná poradna

BS předsběrová analýza 33. týden

BS Vinařské potřeby
13. srpna

BS předsběrová analýza 34. týden

Oproti minulému týdnu se vlivem velmi vysokých teplot a slunečných dnů zvýšila cukernatost v bobulích průměrně o 2 ONM. Nejrazantnější vzestup cukernatosti zaznamenaly odrůdy MT, TČ a také RR. Dlouho očekávané srážky, které by v rozumné míře réva uvítala, bohužel nespadly. Pouze v sobotních dopoledních hodinách byly zaznamenány slabé přeháňky, maximálně však do 2 mm. Aktuálně je důležité sledovat především zvyšující se hodnoty pH. Třeba u odrůd MT a CHA se objevují v mikulovské vinařské podoblasti nežádoucí hodnoty okolo 3,6. Velmi vysoké pH může způsobovat projevy mikrobiálních nečistot a nestability vín.
Oproti minulému týdnu došlo k výraznému poklesu titrovatelných kyselin v hroznech o cca 3 g/l. Kyselina vinná se snížila o cca 1 g/l, avšak kyselina jablečná klesala rychleji, a to v průměru o 1,6 g/l. U modrých odrůd je tento trend pozitivní, neboť se tato kyselina dokáže odbourat už na keři, u bílých odrůd to může znamenat obdobné problémy jako při vysokém pH. Nynější výsledky tedy potvrzují, že bude zapotřebí provést dokyselování moštů. Povolení k dokyselování moštů ročníku 2018 již bylo povoleno. Nejranější odrůdy budou v tomto týdnu pomalu mizet z vinic, neboť jejich hrozny jsou na dostatečné hodnotě cukernatosti a především se u nich projevuje značný úbytek titrovatelných kyselin. Týká se to vesměs všech muškátových odrůd, což pomalu naznačují i hodnoty u sledované odrůdy MT.
Na plodných vinicích do pěti let, kde se nachází velká násada hroznů, lze pozorovat z důvodu přetížení keřů usychání nejstarších listů, což je obrana révy proti dlouhotrvajícímu stresu, kdy dochází ke snížení odparu vody rostlinou. Také se v porovnání s ročníkem 2017 znovu objevuje usychání listové plochy z důvodu nedostatku draslíku a intenzivního slunečního záření, což významně ovlivňuje výkonnost fotosyntézy. Nicméně výhled pro sklizeň lze prozatím hodnotit nadějně a nezbývá než doufat, že spadnou nějaké srážky a v noci poklesnou teploty, což by pozitivně ovlivnilo aromatickou vyzrálost hroznů.

Předsběrová analýza 33. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 33. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
 

 

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním