Odborná poradna

BS předsběrová analýza 34. týden

BS Vinařské potřeby
24. srpna

BS předsběrová analýza 34. týden

První výsledky rozboru hroznů ukazují ve srovnání s minulým ročníkem silný posun v cukernatosti jednotlivých odrůd.
Ve srovnání s loňským rokem mají bílé odrůdy průměrně o 4 °NM vyšší obsah cukrů. Výrazný posun o 10 °NM lze nalézt například u odrůdy Chardonnay. Naopak modré odrůdy mají průměrnou cukernatost srovnatelnou se stejným období v roce 2016. Výsledky prozatím napovídají, že by mohl být ročník 2017 velmi dobře nakloněn kvalitnímu vyzrání zejména hroznů modrých odrůd. Na druhou stranu je evidentní, že díky velmi suchému a teplotně nadprůměrnému ročníku většinou v hroznech silně poklesly kyseliny. I kdyby však došlo v následujícím období k větším srážkám a cukry a kyseliny se v bobulích naředily, bude v letošním roce dokyselování moštů s jistotou nutností. Už v této fázi zpracování hroznů doporučujeme hlídat poměry mezi kyselinou vinnou a jablečnou (optimum 2:1) a uváženě přistoupit k použití okyselujících přípravků. Například u MT nebo TČ titrovatelné kyseliny ve 34. týdnu poklesly pod hranici 10 g/l, optimální stav je přitom od 5-12 g/l. Následující slibovaný teplý a slunečný týden může na vzestup cukernatosti dále výrazněji zapůsobit. Obsah asimilovatelného dusíku je prozatím v příznivých hodnotách, zejména u TČ či RM. Stále však nemluvíme o optimálních hodnotách pro kvalitní průběh fermentace moštů a u některých ranějších odrůd bude třeba použít dodatečnou výživu.  

Pozdně rané a pozdní bílé odrůdy se mohou postupně vybarvovat do příznivé aromatické zralosti. Velmi příznivý vliv bude mít na dozrávání hroznů nadcházející střídání teplých slunečných dnů s chladnějšími nočními teplotami. Obzvláště u bílých odrůd se však termín sklizně ve srovnání s ročníkem 2016 zkrátí o 7 až 10 dní. Rozbory v příštím týdnu naznačí více. Problémy ve vinicích nyní mohou způsobovat také vosy a včely, které narušují slupku bobulí a mohou tak dopomoci k rozvoji plísně šedé. Na takových místech je potřeba při silnějším napadení se sběrem neotálet. Zdravotní stav hroznů by měl být na většině míst velmi dobrý a výhled vinobraní je proto optimistický.
Předsběrová analýza 34. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již pátým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
 

 

 

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním