Odborná poradna

BS předsběrová analýza 37. týden

BS Vinařské potřeby
13. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Předešlý týden přinesl po předchozích vydatných srážkách teplé a slunečné počasí, které významně ovlivnilo postup vyzrávání hroznů. Bohužel u většiny bílých odrůd se začalo projevovat napadení hnilobami, týká se to tradičně odrůd s hustými hrozny a jemnou slupkou (SVG, SZ, pinoty či ryzlinky). Zdravotní stav u modrých odrůd je však nadále velmi pěkný.
Cukernatost významně stoupala napříč všemi oblastmi. Výrazněji rostla u bílých odrůd, kdy došlo k posunu o cca 1,2 ONM, u modrých odrůd pak o cca 0,4 ONM. Dynamický vzestup zaznamenaly zejména odrůdy TČ, VZ a FR. Oproti minulému týdnu se zintenzivnil pokles titrovatelných kyselin v hroznech. U bílých odrůd se napříč všemi oblastmi a odrůdami snížil o 0,7 g/l, u modrých odrůd pak výrazněji o 0,5 g/l. Hodnota pH mírně stoupala a u některých odrůd (RM, CHA či TČ) dosáhla vysokých hodnot přes 3,7, což může do budoucna přinášet problémy s mikrobiální čistotou vína. Obsah kyseliny vinné v hroznech zůstává víceméně na stejných hodnotách, avšak nadále pokračuje pokles u kyseliny jablečné. Rozbory prokázaly opravdu zajímavé výsledky u odrůdy VZ, kdy se na většině míst její obsah nepřehoupnul přes 1,0 g/l, což je téměř na maximum odbourané množství. Mošty i nadále obsahují příznivé obsahy asimilovatelného dusíku, a to díky srážkám z minulého týdne. Lepší hodnoty vykazují modré odrůdy.
Nyní doporučujeme neustále sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích. Předpověď slibuje na pátek mírné srážky a pak by mělo nastoupit znovu teplé a slunečné počasí, což dává naději pozdním odrůdám, zejména těm modrým, aby krásně dozrávaly.

Předsběrová analýza 37. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 37. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním