Odborná poradna

BS předsběrová analýza 38. týden

BS Vinařské potřeby
19. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Předešlý týden přinesl po předchozích vydatných srážkách konečně příjemné slunečné počasí a výrazně chladnější noci. Tímto bylo významně ovlivněno především tempo růstu cukernatosti a podpořena požadovaná aromatická vyzrálost hroznů.

Cukernatost významně stoupala napříč všemi oblastmi. Kupříkladu odrůda Chardonnay se na Velkopavlovicku a Mikulovsku vyšplhala až na krásných 21 °NM. Po všech raných odrůdách již z keřů mizí i odrůda Sauvignon nebo Frankovka. To vše napovídá, že sklizeň je reálně v plném proudu. Výrazněji rostla cukernatost u bílých odrůd, kdy došlo k silnému posunu o cca 2,5 °NM, u modrých odrůd pak o 1,9 °NM. Za celých 5 týdnů, kdy v letošním roce hodnotíme kvalitu hroznů, se jedná jednoznačně o nejvyšší nárůst. Navíc, hodnota pH nadále zůstává prakticky neměnná, osciluje průměrně kolem příznivých hodnot 3,3-3,4. Mošty stále obsahují příznivé obsahy celkového asimilovatelného dusíku, průměrný pokles je opět o cca 30 mg/l. Oproti minulému týdnu činil pokles titrovatelných kyselin v hroznech napříč všemi oblastmi u bílých odrůd o 1,5 g/l, u modrých odrůd se pak projevil méně, a to o 1,3 g/l. Výrazněji z analyzovaných kyselin klesá kyselina jablečná v porovnání s kyselinou vinnou. V průběhu zrání se kyselina jablečná transformuje na cukr a obsah kyseliny vinné zůstává víceméně stejný. Proto je vyšší úbytek kyseliny jablečné normální jev.

Počasí k dozrávání je tedy nyní skutečně velmi příznivé. Kyseliny nadále klesají jen pozvolna a žádné skokové změny nevidíme ani v dalších důležitých ukazatelích. Bohužel u většiny bílých odrůd se na vybraných místech již ve větší míře projevilo napadení hnilobami. Nejvíce postiženy jsou odrůdy s hustým hroznem a tenčí slupkou (SVG, SZ, pinoty či ryzlinky). Zde doporučujeme bedlivě sledovat zdravotní stav hroznů a případně zahájit sklizeň dříve. Nepředpokládáme totiž, že by se u nich měla cukernatost nebo jiný důležitý parametr výrazně proměnit. Zdravotní stav u modrých odrůd se zatím nadále jeví jako velmi pěkný. Také předpověď vypadá výhledově poměrně dobře, mělo by být polojasno a denní teploty kolem pěkných 20 °C. Taková vyhlídka je nadějná především pro dozrávání pozdních odrůd, zejména modrých. Hodnoty všech parametrů by se již neměly razantně měnit.

Předsběrová analýza 38. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 38. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním