Odborná poradna

BS předsběrová analýza 38. týden

BS Vinařské potřeby
20. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Výsledky předposlední letošní analýzy ukazují, že pokračuje trend mírného zvyšování cukernatosti hroznů. Jejich zdravotní stav se znatelně posunul. Nastartovaná šedá hniloba po předešlých vydatných srážkách se díky slunečnému a teplému počasí zastavila a u mnoha odrůd došlo k tvorbě ušlechtilé botrytidy. U modrých odrůd je zdravotní stav nadále velmi pěkný, což dává předpoklad, že mohou kvalitně vyzrát.

Cukernatost více rostla u modrých odrůd, a to o cca 1,4 ONM, u bílých odrůd se zvedla v průměru pouze o 0,2 ONM. Nejvíce docházelo k tvorbě cukrů ve slovácké vinařské podoblasti. Zajímavé zjištění nastalo u hodnot titrovatelných kyselin v hroznech, neboť ve spoustě případů se zvyšovaly-nejvíce v Čejkovicích. Hodnota pH měla stejnou tendenci- buď se významně nezvyšovat, anebo zůstávala na přibližně stejné úrovni. Obsah kyseliny vinné v hroznech se významně zvyšoval hlavně u pozdních odrůd (CSG, FR, VZ), avšak nadále pokračuje pokles u kyseliny jablečné. Snad jedinou surovinu s ideálními parametry lze nalézt u odrůdy RR z lokality Petrov, kde je optimální cukernatost, hodnota pH a i poměry a obsahy obou kyselin.

Stále doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích. Zejména u modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak ztrácí cukr. Předpověď na víkend počítá se srážkami, přičemž od začátku příštího týdne by se mělo citelně ochladit.

Předsběrová analýza 38. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 38. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním