Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 2023

Předsběrová analýza 2023

Vinice

Počínaje 36. týdnem budeme zveřejňovat pravidelné předsběrové analýzy, které vinaře informují o stavu vinic a pomáhají určit optimální termín sklizně.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd. 
Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

První analýza bude zveřejněna na konci 36. týdne, tj. v týdnu od 4.9.2023.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokud se chcete rozhodovat o sběru vaší úrody mimo jiné i na základě analytických hodnot, BS laboratoř vám nabízí službu Analýzu hroznů. Na základě rozboru dostanete výsledky s hodnotami aktuálního množství glukózy a fruktózy, potenciálního alkoholu, titrovatelných kyselin, hodnoty pH, a YAN, které vám pomohou při rozhodování o vhodném termínu sklizně.

Pokyny pro odběr vzorku hroznů:

  • Správný postup sběru hroznů je nejdůležitějším krokem
  • Vždy sbírat hrozny/bobule ze dvou řádků – tj. odběr zprava i zleva – střídat stranu řádku na slunci a stranu zastíněnou
  •  Nesbírat hrozny na okrajích v prvních 10 metrech řádku
  • Vynechat ze vzorkování nepravidelné nebo nemocné keře
  • Odebrat vzorky minimálně z každého 5 keře
  • Sbírat rovnoměrně hrozny/bobule ze stínu/slunce, shora/zdola, různých výšek – spodek/vrch
  • Střídat vnitřní a vnější stranu hroznu
  • Střídat bobule u stopky, vrcholu a spodku hroznu
  • Vzorkujeme-li odrůdy s kompaktními hrozny, je nutné odebírat celé hrozny
  • Odebírat průměrný vzorek z vinohradu Množství vzorku nemá vliv na průměrnou hodnotu, ta závisí na počtu odběrů.  Z praktického hlediska se odběr cca 10 bobulí na keř ukazuje jako nejvhodnější. Odebírat je nutné hrozny zakryté listy, stejně jako exponované na sluneční straně a brát střídavě z jedné a druhé strany řádku a z různých výšek. Odběr pouze malého množství hroznů je nepřesný! Tzn. ustřihnout část bobulí z hroznu a mít spíše víc odběrů z více hroznů, než jen přivézt 3-5 celých hroznů
  • Hrozny nejblíže keři jsou sladší než ty, které nacházejí na konci tažňů. Nejzralejší jsou zpravidla nejvýše nad zemí, protože míza směřuje k vrcholkům a do nejdelších ramen. Není vhodné orientovat se podle jednoho náhodně zvoleného keře.

V BS laboratoři nabízíme dvě služby, které můžete v průběhu nadcházející kampaně využít:

  1. Analýza hroznů S0149 (doporučujeme pro objektivní výsledky nasbírat bobule cca 0,5kg dle předchozího postupu)
  1. Analýza moštů S0150 (vylisovaná šťáva o objemu minimálně 0,2l)

 

Bližší informace o analýzách a cenách sledujte v našem aktuální ceníku laboratoře

Pro více informací k analýza kontaktuje:
Ing. et Mgr. Michaela Osičková, e-mail: enolog@vinarskepotreby.cz