Kontrola mikrobiologické čistoty se vyplatí

BS Vinařské potřeby
04. června

Každý vinař chce mít bezvadné víno, které si i po nalahvování zachová svou kvalitu. Nikdo nechce řešit neplánované ekonomické náklady při vylahvovávání problematické šarže vína.

Při přípravě vína pro lahvování je samozřejmostí ověření krystalické a bílkovinné stability a obsahu oxidu siřičitého. Zároveň se již mnoha vinařům osvědčuje ověření také mikrobiologické stability vína před i po nalahvování. Začátkem roku jsme jsme zřídili novou mikrobiologickou laboratoř s cílem nabízet neustále se zvyšující kvalitu  a spektrum laboratorních služeb.

Víno přirozeně může obsahovat různé druhy mikroorganismů, hlavně kvasinek. Mikrobiologická nestabilita vín, která obsahují větší množství kvasinek, může při dalším lahvování kontaminovat i mikrobiologicky stabilní vína. Právě proto je velice důležitá správná sanitace a hygiena před i během lahvování. Z tohoto důvodu nabízíme ověření účinnosti sanitace pomocí stěrů z jednotlivých částí vaší plnící linky přímo u vás v provozu. Dalším doporučovaným krokem je i mikrobiologická kontrola vína před filtračním zařízením, na výstupu z filtru a konečně i ověření stability po nalahvování.

V BS pro zajištění 100% mikrobiální stability v případě plnění naší mobilní plnící linkou kontrolujeme celý proces plnění. Pravidelně odebíráme vzorky vína před finální filtrací, po filtraci a hlavně hlídáme účinnost sanitace pomocí stěrové metody. Rádi bychom tuto službu nabídli i vám přímo ve vašem provozu.

BS mikrobiologická laboratoř doporučuje především tyto služby:

  • Mikrobiologická analýza vína  (celkový počet mikroorganismů, kvasinky, plísně)
  • Sanitace a hygiena plnící linky a výrobních prostor stěrovou metodou (přítomnost kvasinek; 1 stěr)

     
     
Kompletní nabídku služeb mikrobiologické laboratoře najdete ZDE.


Více informací o BS mobilní plnicí lince najdete na www.bslahvovani.cz.

Neváhejte se obrátit na naši BS laboratoř

Žaneta Beňová
vedoucí laboratoře
laborator@vinarskepotreby.cz
+420 702 229 666

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním