Odborná poradna

Mikrobiologická laboratoř v provozu

BS Vinařské potřeby
10. května

BS laboratoř mikrobiologie

V březnu 2019 jsme zahájili provoz mikrobiologické části BS laboratoře, jež splňuje kritéria na zabezpečení kvality mikrobiologických analýz a plně reflektuje aktuální požadavky na provoz mikrobiologické laboratoře.

Laboratoř je součástí nových prostor BS akreditované laboratoře ve Velkých Bílovicích.

Všechny použité metody vycházejí z platných ISO norem. Využíváme analýzy založené na kultivaci vzorku na živném médiu, jejichž vyhodnocení je možné až po několika dnech. Tato stanovení jsou tudíž náročnější na čas. Doporučujeme si objednávku analýz naplánovat včas.

Aktuálně mikrobiologická laboratoř nabízí tyto služby:

  • Mikrobiologická analýza vína  (celkový počet mikroorganismů, kvasinky, plísně)
  • Stanovení přítomnosti kvasinek ve víně (1 láhev)
  • Sanitace a hygiena plnící linky a výrobních prostor stěrovou metodou (přítomnost kvasinek; 1 stěr)
  • Čistota láhví výplachovou metodou (přítomnost kvasinek ; 1 láhev)
  • Spady ovzduší (celkový počet mikroorganismů, kvasinky, koliformní bakterie)
  • Otisková metoda rukou (celkový počet mikroorganismů, kvasinky, koliformní bakterie)
  • Informativní mikrobiologický rozbor vody (nutné vyzvednout sterilní láhev)

 

Pro koho jsou služby určeny?

  • Pro všechny, kteří si chtějí zkontrolovat  správnost a úspěšnost sanitace a hygieny plnící linky, láhví či výrobních prostor. A také pro kontrolu mikrobiologické stability vašich vín.
  • Po předchozí domluvě jsme připraveni  „oskenovat“ vaše vína a zařízení po mikrobiologické stránce, a to hlavně na přítomnost kvasinek.
     

Ceník laboratoře včetně mikrobiologických rozborů ke stažení ZDE.


Tým laboratoře vám ochotně doporučí vhodné analýzy, neváhejte se na nás s dotazy obrátit:

Žaneta Beňová
vedoucí laboratoře
laborator@vinarskepotreby.cz
+420 702 229 666

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním