Odborná poradna

Muškátová PIWI odrůda Cvětočnyj/Blütenmuskateller

BS Vinařské potřeby
12. listopadu

Odrůda Cvětočnyj neboli Blütenmuskateller byla vyšlechtěna ve Všeruském vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví a vinařství J. I. Potapenka.

Šlechtiteli odrůdy jsou J.I. Potapenko, L.I. Proskurnja, A.S. Skripnikova. Vznikl jako kříženec odrůdy Severnyj, který byl opylený směsí pylu muškátových odrůd (Muškát vengerskij, Muškát bělyj a Muškát alexandrijský).

V Rakousku se rozšiřuje po názvem Blütenmuskateller (viz  naše nabídka sazenic).

Vrchol mladého letorostu je otevřený, silně bělavě ochlupený, s velmi slabým antokyanovým zbarvením. List je středně velký až velký, okrouhlý, troj- až pětilaločnatý, středně hluboce vykrajovaný. Řapíkový výkrojek je otevřený ve tvaru písmene U. Hrozny jsou středně velké až velké, válcovitě-kuželovité, středně husté až husté. Bobule jsou středně velké, kulaté, žlutozelené, na osluněné straně jantarově zbarvené, s jemným voskovitým povlakem. Slupka je pevná. Dužnina je šťavnatá, s výrazným muškátovým aroma.

Požadavky na stanoviště jsou střední. Základem jsou dostatečně vzdušné polohy, jako prevence proti houbovým patogenům. Důležité je také dobré oslunění hroznů z pohledu optimálního vývoje aromatických látek. Požadavky na půdu jsou nižší. Méně vhodné jsou suché půdy, které mohou negativně ovlivňovat aroma. Na vlhkých půdách mohou mít keře naopak velmi husté olistění a zvyšuje se citlivost k houbovým patogenům. Cvětočnyj dozrává ve 2. polovině září až začátkem října.

Odolnost k zimním mrazům je velmi dobrá díky přítomnosti Vitis amurensis v genomu odrůdy. Odolnost k plísni révy je dobrá. K napadení dochází až při silném infekčním tlaku. Odolnost k padlí révy je střední a nízká. Odrůda vyžaduje stejnou ochranu proti padlí révy jako odrůdy „evropské révy vinné“. K ochraně je možné využívat fungicidy nebo přípravky využívané v ekologickém vinohradnictví. Odolnost k šedé hnilobě hroznů révy je dobrá. Citlivost na sprchávání květenství je nízká. Netrpí abiotickým vadnutím třapiny hroznů.

Doporučované zatížení je 4-6 oček na m2. Při tomto zatížení není třeba využívat regulaci násady hroznů během vegetace. Při zatížení 6-8 oček na m2, je už třeba počítat s dodatečnou regulací násady hroznů během vegetace. Vhodné jsou modifikace rýnsko-hessenského vedení, případně jednoduchá záclona. Růst odrůdy je bujný až velmi bujný, olistění keře je husté až velmi husté, intenzita růstu zálistků je vysoká. Je proto nezbytné provádět odstranění zálistků v zóně hroznů a odstranění 1-3 listů v zóně hroznů. Vhodné jsou středně bujně rostoucí podnože SO4 a Teleki 5C, z bujně rostoucích podnoží potom Kober 125AA.

Mezi základní kvalitativní parametry patří cukernatost, titrovatelné kyseliny, aromatická zralost. Sklizeň je optimální při výrazném muškátovém aroma bobulí a obsahu titrovatelných kyselin mezi 7-9 g/l.

Slupka je pevná a dužnina je slizovitá. Vhodné je využití pektolytických enzymů nebo krátkodobá macerace hroznů (6-12 hodin). Velmi vhodná by byla také chladná macerace hroznů při teplotách okolo 4°C v délce 12-24 hodin. Chladná macerace pozitivně působí na uvolňování aromatických látek. Vhodná je technologie řízeného kvašení při teplotách 17-20°C. Pro uchování svěžesti a muškátového aroma je vhodná reduktivní technologie v nerezových nádobách. Pro chuťovou svěžest vína je optimální lahvování pod šroubový nebo skleněný uzávěr. Ve víně je možné ponechat zbytkový cukr, pro harmonizaci vůně, chuti a kyselin.

Cvětočnyj je vhodný pro pěstování v podmínkách ekologického vinohradnictví, s větším důrazem na ochranu proti padlí révy. Odrůda je využitelná pro výrobu odrůdových a cuvée. Víno má intenzivní muškátové aroma, s ovocnými tóny. Patrně jsou přítomné také vonné thioly, které způsobují aroma angreštu a grapefruitu.  Kyselina a chuť vína je výrazná a svěží. Cvětočnyj je možné používat pro výrobu odrůdových vín.

Zdroj: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

 

Odrůdu Cvětočnyj si u nás můžete rezervovat pro výsadbu 2019 pod názvem Blütenmuskateller.

Minimální odběr je 25 ks od odrůdycena je 59 Kč/ks.

Sazenice je nutné předem rezervovat, a to do konce listopadu 2018.

Kompletní nabídku sazenic najdete ZDE.

 

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním