Odborná poradna

Novinka pro stabilizaci vinného kamene Zenith

BS Vinařské potřeby
27. listopadu

Zenith přípravek pro stabilizaci vinného kamene

ZENITH® UNO je účinným, rychlým a snadno použitelným nástrojem pro stabilizaci vinného kamene (hydrogenvinanu draselného) ve víně.

Přípravek je určen k použití ve vínech, která již byla vyčeřena, stabilizována (stabilizace bílkovin a barviva), filtrována (kalnost < 1 NTU) a připravena k plnění do lahví.​

Lze jej použít jako alternativu k fyzikálním úpravám (chlazení, pryskyřice pro výměnu kationtů, elektrodialýza) s následujícími výhodami:

  • Jeho použití nevyžaduje investice do speciálního vybavení.
  • Stabilizační proces s produktem ZENITH® UNO je rychlý a nevyžaduje kvalifikovanou práci.
  • Je ohleduplnější ke kvalitě vína: menší riziko oxidace, lepší zachování aromatických látek, barvy a struktury, žádný dopad na senzorický profil vína.
  • Je šetrnější k životnímu prostředí: menší spotřeba energie, vody a vzniku skleníkových plynů.


Také ve srovnání s povolenými stabilizátory nabízí produkt ZENITH® UNO výhody, díky nimž je unikátní:

  • Je velmi účinný a může být použit ke stabilizaci velmi nestabilních vín.
  • Zajišťuje dlouhodobý stabilizační účinek.
  • Neovlivňuje filtrovatelnost vína.
  • Nereaguje s barevnými složkami v červeném víně.
  • Je odolný vůči vysokým teplotám, proto může být použit při stabilizaci vín podrobených pasterizaci.

Díky speciálnímu výrobnímu postupu společnosti Enartis je produkt ZENITH® UNO průhledným, žlutě zbarveným roztokem, který je vhodný pro ošetření bílých a růžových vín a je rychle a snadno použitelný.
Nízké pH a obsah oxidu siřičitého zajišťují dlouhodobou mikrobiologickou stabilitu roztoku.

Produktový list přípravku Zenith Uno  stáhnete ZDE.


Přípravek Zenith Uno v balení 1 a 20 kg na všech BS prodejnách.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním