Odborná poradna

Ochrana révy 23. týden

BS Vinařské potřeby
06. června

Zveřejňujeme praktické situační zprávy týkající se stavu na vinicích včetně doporučení na jejich ochranu.

PADLÍ RÉVOVÉ

List révy vinné napadený chorobou padlí révy vinnéInfekční tlak padlí révového je stále na stejné střední úrovni a někde také poklesl na nižší úroveň ve srovnání s minulým obdobím (viz detailní přehled níže). S ohledem na počasí se vinice výrazněji posunuly do období těsně před kvetením, doporučujeme u ranějších odrůd přistoupit k aplikaci prvních systémových přípravků s delší reziduální účinností. Vhodné je zkombinovat systémový přípravek se sírou (KUMULUS 3 kg/ha, SULFOMAX 3 l/ha).

 

 

PLÍSEŇ RÉVOVÁ

List révy vinné napadený chorobou plíseň révováÚhrn srážek za období byl rozdílný, dle lokalit napršelo od 7 do 50 mm. Na místech, kde se teplota vzduchu pohybuje nad 10 °C a úhrny srážek byly za poslední dva dny vyšší než 10 mm, lze předpokládat rozvoj infekce. V těchto dnech již lze na některých vinicích pozorovat první náznaky primárních infekcí plísně révové. Týká se to zejména míst, kde byly dešťové srážky velmi intenzivní. U odrůd, které se přiblížily fázi kvetení, je důležité použít systémové fungicidy a to nejlépe s vedlejším účinkem proti botrytiové hnilobě květenství (MELODY COMBI, PEGASO F, CASSIOPEE apod.).

 

 

Monitorovací zpráva o výskytu škodlivých organismů révy vinné obsahuje detailní přehled o výskytu škodlivých organismů a doporučení přípravků na ochranu révy vinné dle infekčního tlaku.

Součástí je také výhled počasí na další období.

Ochrana révy vinné 22. týden

Doporučené přípravky dle infekčního tlaku

ošetření padlí révového

 

ošetření plísně révové

   

Kompletní zprávu zobrazíte kliknutím na obrázek nebo ZDE.

Dotazy vám zodpoví odborná obsluha na BS prodejnách nebo BS konzultant pro oblast vinohradnictví:

Ing. Klára Halouzková
konzultant pro vinohradnictví
halouzkova@vinarskepotreby.cz
+420 607 103 645

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním