Odborná poradna

Předsběrová analýza 36. týden

BS Vinařské potřeby
01. září

V uplynulém týdnu bylo teplé a slunečné počasí. Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Vinohrádky a je podobný i v ostatních lokalitách.

Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/

Na konci týdne se vyskytovaly lokální přívalové deště, což se nepříznivě projevuje při dozrávání hroznů. V trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích napršelo během neděle 30.8. 15 mm a v trati Vinohrádky necelé 4 mm. V Lednici bylo naměřeno 17 mm, ve Strážnici 3 mm, V Mikulově 7 mm. Další srážky až ke 30 mm za den napršely během úterý 1.9. Díky kumulativním úhrnům srážek je zvýšený tlak plísně révové. Navíc některé lokality hlavně na Strážnicku jsou zasažené krupobitím a při deštích budou mít poškozené hrozny dispozice k hnilobě. Při dalších vysokých srážkách může docházet k praskání bobulí a tím dalšímu vzniku hniloby, což je pro kvalitu moštu nežádoucí.

Pro další dny hlásí proměnlivé počasí s teplotami kolem 22 °C a s občasnými přeháňkami. Slunečné počasí a nižší noční teploty by znamenaly pozitivní posun v aromatické zralosti bobulí, očekávaný vzestup cukernatosti a pokles kyseliny jablečné.

První výsledky rozboru hroznů ukazují nižší cukernatost oproti minulým ročníkům. V roce 2019 byly naměřeny průměrné hodnoty cukernatosti 13 °NM v bílých hroznech o 14 dní dříve. V bobulích bílých odrůd je nyní v 36. týdnu obsah cukrů průměrně 12,2 °NM, titrovatelných kyselin 13,7 g/l a pH se průměrně pohybuje kolem hodnoty 3,10.

Na vinicích probíhá pomalé dozrávání hroznů napříč všemi lokalitami. Jak se vyvine průběh dozrávání si však zatím predikovat netroufáme a více napoví klimatický průběh dalších týdnů.

Ke sklizni vhodné odrůdy pro výrobu burčáku, jako jsou Irsai Oliver mají cukernatost mezi 13 a 16 °NM a průměrný obsah kyselin byl naměřen 8,4 g/l. Muškáty moravské mají cukernatost dle lokality v rozmezí 13–15 °NM a obsah titrovatelných kyselin mezi 7,7 – 9,0 g/l. Na nejdříve sbírané PIWI odrůdě Solaris bylo naměřeno 20 – 22°NM, 7,6 – 9,2 g/l tirovatelných kyselin a průměrné hodnoty pH 3,45, což jsou pro odrůdu Solaris optimální parametry pro sklizeň.

předsběrová analýza hroznů 36. týden

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již osmým rokem budeme zveřejňovat vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 

Stejně jako v předchozích letech budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním