Odborná poradna

Předsběrová analýza 36. týden

BS Vinařské potřeby
07. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Příjemné ochlazení prospívá dozrávání hroznů na vinicích a pozvolna se tak stabilizuje růst cukrů a také pokles kyselin. Především v podoblasti Mikulovské je nyní cukernatost hroznů u všech odrůd průměrně nejvyšší. Cukernatost během týdne stoupla u bílých odrůd o 1 °NM a u modrých o 0,7 °NM. Pokles kyselin je přitom ve srovnání s růstem cukernatosti přibližně dvakrát vyšší (místy pokles až o 1,6 g/l). Výsledky předsběrové analýzy napovídají, že dokyselování bude v letošním roce skutečně zapotřebí. Povolení k dokyselování vín ročníku 2017 již bylo povoleno. S výjimkou TČ se pH hodnoty hroznů stále pohybují v optimálních hodnotách, většinou kolem 3,3. Problémový však v tomto ohledu zůstává TČ. Za pozornost stojí také zmínka o obsahu asimilovatelného dusíku, který výrazněji poklesl u modrých odrůd. Postupně se snižuje také obsah amonného dusíku, který kvasinky potřebují k životu a množení především. Nedostatek asimilovatelného dusíku může způsobovat následné poruchy při kvašení, sirku nebo negativně ovlivnit vývoj aromatických látek ve víně. Obsah tohoto parametru je navíc velmi odlišný napříč všemi lokalitami a odrůdami. Proto je vždy rozhodující zjištění jeho přesného obsahu před sklizní prostřednictvím laboratoře. V letošním roce bude s potřebou dokyselování při zpracování hroznů pravděpodobně potřebné počítat i s přídavky výživ pro kvasinky. Pěkně do hnědých odstínů se začínají vybarvovat semena modrých odrůd, což svědčí o sílící fenolické vyzrálosti hroznů. U těchto odrůd se nyní harmonizuje tříslovitost, která by měla být postupně vyvážená a příjemná. V pozdním sběru jsou na některých lokalitách odrůdy TČ a CHA. Na Slovensku je už MT i TČ ve sklepě. 

Předsběrová analýza 36. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již pátým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním