Odborná poradna

Předsběrová analýza 37. týden

BS Vinařské potřeby
10. září

V uplynulém týdnu jsme měli příjemné počasí s průměrnými teplotami kolem 24°C. Na konci týdne se vyskytly výraznější srážky a v některých lokalitách napršelo přes 30mm. Zpomalil se díky tomu nárust cukernatosti a u poškozených hroznů se lokálně začala objevovat hniloba.

Hrozny v dobré kondici se hezky vybarvují. Díky teplejšímu počasí přes den a nižším nočním teplotám dochází k přirozenému poklesu kyselin. Střídání teplých dnů a chladných nocí vytváří  příznivé podmínky pro aromatické zrání hroznů.

Cukernanost vzrostla za týden v průměru u všech odrůd  jen o 1,5°NM. To může být způsobeno tím, že díky víkendovému dešti bobule přijaly opět větší množství vody a to se odrazilo stagnací nárustu cukernatosti u některých odrůd. Trend zvyšování cukernatosti je pozvolný, jak mužeme vidět v grafu nárustu hodnot během týdne u Chardonnay. Nejvyšších hodnot nyní dosahuje Tramín červený a Müller Thurgau. Další vývoj cukernatosti je velmi závislý na počasí, agrotechnice a samozřejmě i na množství hroznů na keři.

Od minulého týdne titrovatelné kyseliny klesly v průměru o 2,4 g/l.  U odrůdy Tramín červený a Müller Thurgau se dostávají do příznivého poměru organické kyseliny, a to kyselina vinná a kyselina jablečná. Cukernatost nekoreluje s úbytkem kyselin, který je vyšší. Kyselina vinná se v průřezu odrůdami snížila o 0,9 g/l. Kyselina jablečná klesala rychleji, v průměru o 1,3 g/l.

Konkrétně u Tramínu během týdne došlo s poklesem kyselin také k mírnému navýšení hodnoty pH na průměrných 3,37.  Hodnoty pH doporučené pro zpracování moštů bílých odrůd jsou v rozmezí 3,00 –  3,40.

Výsledky předsběrové analýzy včetně komentáře stáhnete v pdf ZDE nebo kliknutím na tabulku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již osmým rokem budeme zveřejňovat vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 

Stejně jako v předchozích letech budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním