Odborná poradna

Předsběrová analýza 38. týden

BS Vinařské potřeby
21. září

BS předsběrová analýza 34. týden

 

Minulý týden přinesl relativně dostatek srážek, které z pohledu letošního roku doplnily zásobu vody v půdě zvláště na jižní Moravě. Srážky však zapůsobily také na kvalitu hroznů, kde si pohrály s obsahem cukrů, který se u některých odrůd dokonce snížil. Nejvýrazněji přitom během týdne cukry poklesly v Mikulovské podoblasti. VZ a RR v Čejkovicích nejsou ještě ani v kabinetu, avšak ve VB už je lze nalézt vesměs v pozdním sběru. To svědčí o velkých rozdílech cukernatostí hroznů napříč vinařskými oblastmi. Nadměrným zásobením bobulí vodou může být nyní výrazněji ovlivněna také aromatika bobulí. Paradoxem je, že kyselina vinná nebo hodnota pH stále zůstávají přibližně na stejné úrovni. Kyselina vinná se stále drží v příznivých hodnotách u RR, kde se nabízí prostor pro delší vyzrávání.

Porovnejme vývoj cukernatosti v kampaních 2016 a 2017 během 34. – 38. týdne. Tento parametr pružněji rostl v loňském roce u modrých odrůd. Navzdory velmi vysokým teplotám během srpna jsou nyní cukry v hroznech modrých odrůd přibližně o 2,5 °NM nižší. Podobně tomu je u bílých odrůd. Zde byla cukernatost ve 34. týdnu o 4 °NM vyšší než vloni a vše nasvědčovalo tomu, že se budou hrozny dostávat časněji do pozdních sběrů i vyšších kategorií. Počasí  letošních zářijových dnů však tento vývojový trend nakonec utlumilo a cukernatost je ve 38. týdnu na srovnatelných 20 °NM jako v roce 2016.

Vzhledem k tomu, že jsou nyní na většině míst půdy až zamokřené, teploty se pohybují průměrně kolem 15 °C a předpověď počasí není zatím příliš optimistická, doporučujeme neustále sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích. Nezbývá než doufat, aby deště ustaly a naskytlo se konečně ideální počasí k dozrávání. Na řadě míst však letos bude nutné přistoupit ke sběru s ohledem k aktuálnímu stavu hroznů.  

Předsběrová analýza 38. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním