Odborná poradna

Předsběrová analýza 39. týden

BS Vinařské potřeby
22. září

BS předsběrová analýza 34. týden

V tomto týdnu začíná viditelně většina hroznů podléhat hnilobám. Od 20. 8. do 26. 9. spadlo ve Velkých Bílovicích celkem 69,9 mm srážek, což je přibližně čtvrtina srážek za stejné období než v roce 2014, kdy nakonec shnilo přibližně 60 % úrody. Srážky se v letošním roce promítly do celkové kvality bobulí, u některých modrých odrůd zavadají třapiny, měknou slupky a v některých případech se z hroznů pomalu začíná vytrácet také specifická intenzita chuti. Teplotně i srážkově lze přirovnat průběh letošní zrání hroznů s rokem 2013.  

Cukernatost se u bílých i modrých odrůd v porovnání s minulým týdnem nepohnula a stále je na průměrných 19,8 °NM v případě bílých odrůd, resp. 18,4 °NM v případě modrých odrůd. Tendenci zvyšovat cukernatost v minulém období prokázaly pouze odrůdy SG, RM, příp. FR. U ostatních odrůd se jednalo spíše o zápornou bilanci, přitom k největšímu propadu cukernatosti došlo v podoblasti Slovácké. U některých odrůd došlo k poklesu cukernatosti dokonce až o 3 °NM. Týká se to zejména RR ve všech hodnocených oblastech. RR patří mezi pozdní odrůdy, proto lze tento jev vysvětlit tím, že je rostlina v tuto dobu stále aktivní v příjmu živin a především pak vody. Naproti tomu další hodnocené odrůdy začínají přecházet spíše do tlumeného režimu a proto i intenzita čerpání vody kořeny je u nich nižší. RR má navíc v letošním celkově velmi suchém roce velmi malé bobule, které v porovnání s většími bobulemi odpařují méně vody, proto se v nich cukry méně koncentrují. 

Proměnlivé jsou také hodnoty obsahu celkového asimilovatelného dusíku. Zejména v Mikulovské podoblasti je již nyní zřejmé, že se výživa kvasinek stane v roce 2017 nepostradatelným pomocníkem ve sklepě. V Mikulovské podoblasti dosahují odrůdy vždy nejvyšších cukernatostí, s čímž souvisí i zvýšená potřeba přídavku dusíkaté výživy, aby správně probíhalo kvašení. Hodnota pH se vesměs drží na hraničních 3,4. U modrých odrůd už však taková hodnota není ideální a může postupně docházet k nestabilitě macerovaných barviv. 

 U hroznů pozdních odrůd, které nebyly napadeny hnilobami a u kterých nezavadají třapiny, je vhodné využít nástupu příznivého počasí a s ohledem na aktuální stav je na vinici ponechat do optimální zralosti. Bude převládat spíše polojasné počasí, s občasným výskytem srážek a průměrnými teplotami. Doporučujeme nyní co nejdříve ukončit sběr raných a středně raných odrůd. 

Předsběrová analýza 39. týden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete ZDE.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním