Odborná poradna

Předsběrová analýza - aktuální zrání

BS Vinařské potřeby
27. srpna


Müller Thurgau 35. týden

Vzhledem k současnému stavu hroznů na vinicích jsme zpracování předsběrových analýz posunuli o 2 týdny později než v minulých ročnících.

Ve vinicích bobule dozrávají nerovnoměrně a jsou různě velké, protože do révy během kvetení v některých oblastech napršelo. Lokálně se vyskytovaly silnější srážky během zrání a díky tomu dochází obecně k poklesu kyselin obsažených v bobulích.
Pokud došlo v nedávné době k aplikaci listové výživy či nadměrného příjmu draslíku a dusíku z půdy, může docházet k rychlejšímu poklesu kyseliny vinné a následnému zvyšování hodnot pH.

Ve Velkopavlovické podoblasti u některých odrůd teprve dochází k zaměkání bobulí. Vinice byly prohlédnuty našimi odborníky a byla namátkově změřena cukernatost bobulí refraktometrem. U Tramínu červeného byly hodnoty cukernatosti měřeny v rozmezí 9 – 16 °NM. Veltlínské zelené mělo v průměru 10°NM. Ostatní odrůdy mají ještě zelené nevyzrálé bobule s hodnotami pod 10°NM.

V BS laboratoři byla analyzována pouze odrůda Müller Thurgau. Hrozny pochází z vinice, kde je větší násada. Naměřené hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

Hodnoty Muller Thurgau 35. týden
 
Odrůda 1. MT  
Obec  Velké Bílovice  
Trať Nová Hora  
Datum 25. 8.   
Cukernatost °NM 11,0
Glu + Fru g/l 117,5
Pot. alkohol % 6,98
Tit. kyseliny g/l 11,73
pH - 3,22
KV g/l 9,0
KJ g/l 7,1
KM g/l 0,8
Alpha Amino mg/l 185
Ammonia mg/l 154
YAN mg/l 305

 


Chardonnay 35. týden    

Veltlínské zelené 35. týden
Veltlínské zelené 35. týden

Frankovka 35. týden
Frankovka 35. týden

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním