Odborná poradna

Přikyselování vína - doporučení enologa

BS Vinařské potřeby
23. září

Letošní rok byl extrémně slunečný a ikdyž vinobraní začalo dříve, u většiny odrůd se sklízejí hrozny s vysokou cukernatostí a s nízkým obsahem titrovatelných kyselin, které mají vliv na hodnotu pH, což je jeden z nejdůležitějších parametrů z pohledu stability vína.

Výtah z Nařízení EP a Rady (EU) 1308/2013 v platném znění: 
Mošt  lze ze zákona přikyselit o 1,5 g a víno znovu o 2,5 g. Celkově lze tak přikyselin o 4 g/l. Možné kyseliny, které lze použít na přikyselování: L-kyselina vinná a L-kyselina jablečná a DL-kyselina jablečná a kyselina mléčná.

Vzhledem k obsahu a poměru organických kyselin ve víně doporučujeme přikyselovat:

  • mošty bílých odrůd kombinací kyselin vinné a jablečné (poměr 1:1 až 2:1) až na obsah 6,5 – 7 g/l veškerých titrovatelných kyselin
  • u modrých odrůd přikyselovat pouze při extrémně nízkém obsahu kyselin, a to kyselinou vinnou.
     
Doporučené dávkování jednotlivých kyselin do moštu a vína:
Přikyselení moštu a vína dávkování
  * dávka je uváděna v gramech nebo ml na 100 litrů moštu nebo vína

Kompletní návod k dokyselení stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.

 

Kvalitní produkty určené pro přikyselování zakoupíte na všech BS prodejnách i e-shopu:

Kyselinu vinnou zakoupíte v balení v 25 kg, 1 kg a 250 g.

Kyselina vinná přikyselování BS vinařské potřeby

Kyselina jablečná

Kyselina mléčná

 

Pro více informací kontaktujte naše obchodní zástupce, poradí vám také prodejci na BS prodejnách.

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním