Odborná poradna

Příležitost pro úpravu výšky kmínku

BS Vinařské potřeby
27. května

Jarní mrazy působí na révu vinnou výrazně negativně, protože omezují výnos a tím také rentabilitu vinohradnické produkce. Přináší však také jednu pozitivní možnost a tou je možnost úpravy výšky kmínku.

Velmi častým problémem v našich vinicích je neustále „vytahování kmínku“, do úrovně vodících drátu a často také nad vodící drát (Obrázek 1). Tato skutečnost s sebou přináší problémy při tvarování tažňů. Problém je výrazný zejména při tvarování plochého tažně, kdy často dochází k velmi výraznému ohybu letorostu. Na letorostu potom vzniká zaškrcení, které se během vegetace, v souvislosti s růstem postupně stupňuje. Může tak docházet k omezení toku vody a živin do révového keře. Druhým problémem je, že při tvarování vznikají různé „pseudooblouky“, které mohou vést zvýraznění apikální dominance právě v těchto místech tažně a tím také nerovnoměrnému růstu letorostů (Obrázek 2).

Při jarních mrazech bývají poškozené letorosty a rašící očka na tažních. Réva vinná však má obvykle dostatek zásobních látek a také vitality, k podpoře růstu letorostů. V důsledku toho dochází k častému obrůstání starého dřeva a zejména kmínků. Na kmíncích raší réva vinná ze spících oček (Obrázek 3).

Právě tento stav poskytuje možnost snížení výšky kmínku pod vodící drát. Optimální je umístění vrcholu kmínku asi 10-20 cm pod vodícím drátem. Toto umístění umožňuje potom kvalitní tvarování tažňů. Při tvarování plochého tažně je vhodné umístění vrcholu kmínku 15-20 cm pod vodícím drátem. Při tvarování do oblouků potom kolem 10 cm.

Ve vinicích je proto možné nyní najít optimálně postavené letorosty, které mohou v následujícím roce sloužit jako tažeň (Obrázek 4). Následně je také vhodné ponechaný letorost vyvázat k roxoru, aby se minimalizovalo riziko jeho poškození během mechanizačních a ručních prací během vegetace.

Během zimního řezu potom může dojít k seříznutí kmínku právě na úroveň tohoto letorostu. Další výhodou je, že často dojde k odstranění vrcholu kmínku s mnoha řeznými ranami a podpoří se tím také zdravý vývoj révového keře.

 

Prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním