Odborná poradna

Přípravky s účinnou látkou THIRAM končí

BS Vinařské potřeby
14. února

thiram

Vážení zákazníci, na základě aktuálně platného nařízení EK došlo k ukončení platnosti povolení přípravků na ochranu rostlin obsahujících účinnou thiram. Dne 29. října 2018 vstoupilo v platnost prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1500 ze dne 9. října 2018, kterým se v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neobnovuje schválení účinné látky thiram, kterým se zakazuje použití a prodej osiva ošetřeného přípravky na ochranu rostlin obsahujícími thiram a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) č. 540/2011. Na základě článku 1 tohoto nařízení musela být k 30. lednu 2019 zrušena platnost povolení pro přípravek na ochranu rostlin obsahující účinnou látku thiram. Uvedená omezení se týkají i přípravků obsahujících účinnou látku thiram, které byly povolený pro souběžný obchod v České republice.

Zásoby přípravků s fungicidním účinkem určených pro folární aplikace (THIRAM GRANUFLO) je umožněno uvádět na trh a nakoupené zásoby používat nejdéle do 30. 4. 2019. THIRAM GRANUFLO je kontaktní postřikový fungicidní příípravek ve formě ve vodě dispergovatelných granulí (WG) určený k ochraně broskvoní proti kadeřavosti, hrušní proti strupovitosti a stemphyliové skvrnitosti, jabloní proti strupovitosti, jahodníku proti plísni šedé. Vinaři jej používají k ochraně révy vinné proti plísni šedé. V platnosti proti šedé plísni nadále zůstává a doporučujeme k použití na révu vinnou proti plísni šedé TELDOR 500 SC (kontaktní a translaminární účinek) nebo SWITCH (kontaktní a systémový účinek).

Zásoby přípravků určených pro ošetření dřevin proti okusu zvěří nebo hlodavci jako AVERSOL, Stopkus nebo PELLACOL je umožněno uvádět na trh nejdéle do 30. 7. 2019 a nakoupené zásoby používat nejdéle do 30. 1. 2020.

  

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním