Odborná poradna

Průběžné zhodnocení vývoje vegetace

BS Vinařské potřeby
09. července

Keř odrůdy Cabernet Moravia



 

Letošní ročník s ohledem na vývoj vegetace je velmi netypický. Ve vinicích se vyskytuje nadprůměrné množství hroznů, odhadem přibližně o 30% více než je dlouhodobý průměr.
Přispělo k tomu několik faktorů: kvalitní diferenciace květenství v očkách, která se založila minulý rok, poměrné mírná zima, velmi rychlé oteplení na konci dubna, které nastartovalo révové keře a dále pak absence jarních mrazíků.

Hrozny se nachází momentálně ve fázích konce uzavírání hroznů, u ranějších odrůd, jako např. Irsay Oliver, Solaris, Agni, ale i Müller Thurgau nebo Svatovavřinecké už začaly zaměkat první bobule.

Solaris v 2018 Muller Thurgau v 2018

Rychlost vývoje révy se vymyká, vždyť už samotné kvetení letos začalo probíhat okolo 20. května, což je výrazný předstih oproti dlouhodobému normálu. Momentálně to vypadá, že pokud budou nadále panovat optimální teplotní podmínky, mohlo by vinobraní začít zhruba o 3 týdny dřív než v minulých letech.

 

Ve většině oblastech je dostatek srážek a problémy s vodou se neprojevují. Tabulka níže ukazuje, jaké množství vody spadlo v různých místech od 1.5.2018. Někde je vidět, že réva prochází stresovými podmínkami, neboť v místech jako např. Tvrdonice, Nosislav či Přítluky nenapršelo ani 100 mm. Situace však není tak kritická, zejména dny 28.6. a 6.7. vodu doplnily a přispěly nemalou měrou k dalšímu vývoji révy. Zejména pozdní odrůdy vodu potřebovaly, aby se ještě zvětšily bobule a nenastala situace jako v loňském roce, kdy sklizeň některých odrůd vypadala na mnoha místech jako sklizeň černého rybízu. Bobule byly velmi malé, obsahovaly sice velké množství cukru a aromatických látek, ale neměly požadovanou hmotnost.

Množství srážek 2018
Tab.1 Množství srážek od 1.5.2018

Jelikož bude pravděpodobně vinobraní směřováno už do měsíce srpna, pro bílé odrůdy může znamenat závažný problém. Pokud budou hrozny dozrávat v teplých obdobích, kdy panují vysoké denní teploty, bude to znamenat rychlý úbytek kyselin, zvyšování hodnoty pH a nízkou aromatickou vyzrálost. Jinými slovy - surovina sice bude mít cukr, ale nebude dokonale vyzrálá. Počasí, které obvykle panuje v září a v říjnu při dozrávání, kdy se střídají chladné noci s teplými dny, se tedy bude týkat hlavně pozdních bílých odrůd. Naopak pro červená vína může znamenat rychlý vývoj vegetace v letošním roce pozitivní vliv. Modré odrůdy jsou náročnější na klimatické podmínky, zejména na teplotu a dá se tedy očekávat, že mohou být vyzrálá nejenom z pohledu cukernatosti, ale hlavně také fenolicky.

Z hlediska vývoje houbových chorob je důležité být ostražitý zejména u pozdnějších odrůd, které mohou být stále napadnuty padlím révovým, dokud hrozny nemají cukr na hodnotě  více jak 10 0NM. Také je třeba věnovat pozornost k ochraně proti plísni révové a zaměřit se hlavně na ochranu mladých zálistků, které při dozrávání hrají nezastupitelnou roli pro dozrávání hroznů. Hovořit však o kvalitě úrody je zatím předčasné, bude zajímavé, jak vinaře při dozrávání potrápí šedá hniloba případně kroupy.

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním