Odborná poradna

Víno + sklo = správná chuť

BS Vinařské potřeby
09. listopadu

Nic se nedá porovnat s vůní korku z čerstvě otevřené láhve vína. A první doušek? Ještě lepší! Výrobci vína po staletí sázejí na sklo, protože tento materiál nejlépe udržuje a chrání bohatou paletu aromat skrytých v omamně dobrém nápoji. Sklo je nejlepší volbou pro všechny, kteří si chtějí vychutnat nefalšovanou chuť potravin i vína.

Položili jste si už také někdy otázku, proč se chuť vína v tzv. bag-in-boxech úplně nevyrovná chuti vína ze skleněné lahve? Francouzští badatelé z výzkumného centra UMR IATE vám s největší pravděpodobností dokáží dát odpověď. Zjistili totiž, že v době dozrávání víno do obalu z umělé hmoty vylučuje důležité chuťové a aromatické složky.
„Materiál, který se dostává do kontaktu s vínem, reaguje s aromatickými sloučeninami,“ vysvětluje Pascale Chalier, hlavní autor studie UMR IATE. Dodává, že výsledkem je „postupná ztráta chuti a změna aromatického profilu“ vína. Odborníci tento jev nazývají „skalpování chuti“.

Studie UMR IATE potvrzuje výsledky podobného výzkumu, kterou společně provedli vědci z Brock University (Kanada) a University of Athens (Řecko). Po dobu 18 měsíců výzkumný tým měřil úroveň aromatických sloučenin ve dvou vínech v odlišných typech obalů. Po uplynutí pozorovacího období vína ztratila 26 až 45 procent aromatických sloučenin. Největší úbytek byl naměřen u vína zabaleného v tetrapaku.

Na rozdíl od jiných materiálů je sklo chemicky inertní. To znamená, že nemění chuť skladovaných látek, ani nereaguje s potravinami či nápoji, ani nemá žádný vliv na množství a intenzitu aromatických složek ve víně. Aromatické složky hrají při pití a vychutnávání vína nesmírně důležitou roli. Z tohoto důvodu se sklenice na víno směrem nahoru zužují, tak aby se aromata mohla více shromažďovat a koncentrovat. Odborníci se domnívají, že sklenice na víno kulovitého nebo tulipánovitého tvaru zaručují optimální zážitek pro smysly.

Zdroj: http://www.friendsofglass.com/cs/taste-cs/vino-sklo-spravna-chut-2/ 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním