Odborná poradna

Zvýšené riziko slunečního úžehu

BS Vinařské potřeby
02. července

V mnoha ročnících se obvykle na počátku července projevuje chladné a deštivé počasí, které je následované prudkým oteplením, vzestupem teplot a periodu sucha. V letošním roce nastalo tato chladná perioda již v současném období. Prudké oteplení může za určitých podmínek způsobit poškození bobulí slunečním úžehem.

Réva vinná je v současné době ve fenofázi uzavírání bobulí a před zaměkáním bobulí. Ve stádiu před zaměkáním bobulí mohou být hrozny nejcitlivější na sluneční úžeh. Ve stádiu před zaměkáním bobulí dochází při slunečním úpalu k poškození slupky a také části buněk v dužnině. Bobule poškozené slunečním úpalem postupně hnědnou, propadá se slupka bobulí a dochází k deformacím bobulí. Bobule se potom následně scvrkávají a usychají (Obrázek 1, 2 a 3).

 

Zvýšené riziko vzniku slunečního úžehu, v tomto období, souvisí s mikroklimatickými podmínkami v zóně hroznů. Největší riziko představuje odlistění zóny hroznů nebo vylamování zálistků v období, kdy se mění deštivé a chladné počasí na počasí velmi teplé a suché.

Důkazem tohoto jevu je rok 2007. V tomto roce byla na začátku července velmi chladná a deštivá perioda. Následně během jednoho až dvou dnů došlo k výraznému oteplení, k teplotám vyšším než 30°C. Důsledkem tohoto průběhu počasí potom bylo masivní poškození hroznů slunečním úžehem. Výrazně poškozené byly především západní strany listových, kdy se projevuje nejteplejší „odpolední“ počasí.

Prudký vzestup teplot vede k přehřívání bobulí. Bobule mohou ztrácet schopnost ochlazování a tím pádem může docházet k velmi výraznému zvýšení teploty bobulí. Teplota bobulí pak může být o 5-15°C vyšší než je aktuální teplota vzduchu.

Svůj význam může sehrávat také proudění větru. Proudění větru může, v tomto období, pozitivně působit na ochlazování bobulí. I když proto v jiných stádiích vývoje révy nemusí být větrné počasí vždy příznivé, ve výše popsaném období může být pozitivní.

Poškození slunečním úžehem způsobuje jak ztrátu výnosovou, tak negativní ovlivnění kvality bobulí. Výnosová ztráta vždy souvisí se stupně poškození. Zaschlé bobule potom mohou ovlivňovat kvalitu vína díky případné maceraci hořkých látek do moštu nebo vína.

Dosavadní praxe ukázala, že nejvhodnější je vylamování zálistků nebo odlistění zóny hroznů, po odkvětu révy, ve fázi nasazování bobulí. Slupka bobulí se postupně adaptuje na průběh počasí a zpevňuje se.

V žádném případě není vhodné odlisťovat ve fázi chladného a deštivého počasí, když se očekává oteplení. Právě v těchto dnech proto odlistění není vhodné, protože pokud by došlo k výraznému vzestupu teplot, mohlo by docházet k poškození slunečním úžehem.

 

Zdroj: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním