Odborná poradna

BS předsběrová analýza 32. týden

BS Vinařské potřeby
09. srpna

BS předsběrová analýza 34. týden

První analýzy rozboru hroznů, prováděné s ohledem na vývoj vegetace záměrně už ve 32. týdnu, naznačují, že cukernatost hroznů hlavně u ranějších odrůd (MT nebo CHA) se pohybuje na úrovních rozborů začínaných až ve 34. týdnu.
Vinobraní by tedy mělo začínat s výrazným předstihem, zhruba o 2-3 týdny dříve, v závislosti na lokalitě a odrůdě.
Výsledky prozatím ukazují, že ročník 2018 by mohl být velmi dobře nakloněn kvalitnímu vyzrávání hroznů modrých odrůd. Na druhou stranu první rozbory také naznačily, že aktuální velmi teplé a suché počasí má za následek poměrně nízké kyseliny v hroznech a poněkud vyšší hodnoty pH u bílých odrůd. Např. u odrůd MT, TČ a CHA se mikulovské vinařské podoblasti hodnoty pH pohybovaly v průměru 3,29; obsah titr. kyselin vykazoval hodnoty v průměru 8,3 g/l. Tento stav se však výhledově může změnit s příchodem vydatnějších srážek, které dokáží naředit cukry i kyseliny. Nicméně už teď lze s určitou jistotou říci, že v letošním roce bude dokyselování moštů nutností. Rozbory hroznů příští týden naznačí více. Vzhledem k velmi teplému a suchému počasí lze při ochutnání hroznů cítit poměrně nízkou aromatickou vyzrálost a také u některých odrůd hořčiny. Problémy ve vinicích mohou aktuálně způsobovat zejména vosy, včely a invazní octomilka Drosophila suzukii, které narušují slupky bobulí a tím pomáhají možnému rozvoji šedé hniloby révy vinné. Zdravotní stav hroznů by měl být na většině míst velmi dobrý a výhled vinobraní je proto velmi optimistický.
Předsběrová analýza 32. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
 

 

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním