Filtrační materiály

(47 výrobků)

„Každá filtrace víno tak trochu „očeše“, ale bez ní to nejde. Pokud chceme víno lahvovat a zajistit jeho stabilitu, filtraci se neubráníme. Jde o to vybrat si to správné zařízení a dodržovat doporučené postupy a tlaky od jednotlivých výrobců jak deskových, tak svíčkových filtrů.“

Obecně můžeme rozdělit filtry na deskové, naplavovací – křemelinové, tangenciální – crossflow a membránové svíčkové mikrofiltry.


Desková (vložková) filtrace
Poměrně levná a nenáročná metoda na obsluhu, při dodržování doporučených tlaků od výrobce a správného postupu lze získat z tohoto filtru standardně čisté víno. V nerezovém provedení jsou to filtry na velmi dlouhou dobu a jsou nejvhodnější pro hoby vinaře.

 

Křemelinová filtrace
Dříve se tyto filtry používaly především pro hrubou filtraci. Se správně zvoleným typem křemeliny mohou ale směle konkurovat deskové filtraci. Křemelina je výborný přírodní inertní materiál s vynikajícími filtračními vlastnostmi. Její schopnosti ale byly v minulosti limitovány technickou nedokonalostí filtračních zařízení. Dnes patří nejmodernější křemelinové filtry ke špičce ve filtrační technice.
Křemelina je levnější varianta než desky, ale před samotnou mikrofiltrací spojenou s lahvováním bychom doporučili přefiltrovat víno sterilními deskami...

 

Tangenciální - crossflow filtry
Finančně nejvíce náročná varianta filtrace, ketrá je vhodná pro střední a větší vinařské podniky. Víno je přiváděno na membránu tangenciálně (souběžně, ne kolmo k filtračnímu médiu, jak u ostatních filtrací) a tím vytváří tlakové rozdíly napříč membránou. To způsobuje, že určitý objem vína prochází membránou jako filtrát a zbývající pokračuje podél membrány s odfiltrovanými nečistotami. Tyto společně s proudem vína čistí stěnu membrány. Více informací získáte od firmy Bílek filtry, s.r.o. na www.filtrace.com.

 

Membránová svíčková filtrace
Výhodou těchto zařízení je uzavřená filtrace bez přístupu vzduchu, beze ztrát, jednoduché a rychlé nasazení svíček a jejich regenerovatelnost. Lze použít jak pro bílá vína (svíčky s filtrací 0,45 mikronů), tak pro červená vína (svíčky s filtrací 0,65 mikronů).
Mikrofiltry jsou nezbytnou pomůckou pro dokonale čisté víno před lahvováním. Mohou být ve spojení s plničkou lahví. Můžeme Vám doporučit osvědčený mikrobiální filtr TANDEM-ENOL-MATIC určený pro provoz s plničkou Enolmatic (filtrační médium - svíčky 10", italské svíčky s nominální mikronáží 0,5/0,25 mikronů). Pro větší vinaře doporučujeme svíčky firmy Hobra, nebo Parker domnick hunter. Ty jsou v provedení 10" a 30", s absolutní mikronáží 0,25, 0,45 a 0,65 mikronů. Před tyto svíčky je dobré zařadit tzv. předfiltr, což je polypropylenová svíčka o velikosti pórů  0,5 nebo 1 mikron. Kdo nemá možnost zařadit před membránovou svíčku předfiltrační svíčku, tak může použít membránovou svíčku s integrovaným předfiltrem (vše v jedné svíčce) – to doporučujeme hlavně do filtrů tandem k plničce enol-matic. Před tímto filtrem by víno mělo pochopitelně projít sterilní deskovou filtrací.


Pokud máte membránové svíčky již delší dobu, nebo si nejste jisti jejich účinností, tak je potřeba udělat tzv. test integrity membrán, kdy se zjistí, jestli je svíčka dobrá, nebo ji máte vyhodit. Tento test provádí u svíček Parker domnick hunter firma Bílek (tel.: 518 372 134), u svíček Hobra poradce firmy Ing. Martin Sopouch (tel.: 733 530 205).

V nabídce máme především filtrační zařízení od firem Bílek filtry, s.r.o. a společnosti Hobra, která dodává především filtrační desky a svíčky www.hobra.cz.  Dále jsou to deskové filtry od firmy Filtrex Svitavy.

Více informací

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním