Odborná poradna

BS předsběrová analýza 34. týden

BS Vinařské potřeby
22. srpna

BS předsběrová analýza 34. týden

 

První výsledky rozboru hroznů ukazují ve srovnání například s rokem 2017 přibližně o 5°NM nižší cukernatost.
Příjemnému vývojovému trendu letošního roku se nelze divit, vinice tolik netrpěly suchem, bylo dostatek srážek, velmi příznivé teploty a během léta navíc vše rozumně rozloženo. Obsah cukrů v bobulích bílých i modrých odrůd je v 34. týdnu téměř totožný - bílé odrůdy mají průměrně 13 °NM, modré odrůdy 12,8 °NM.

Výsledky rozborů jasně ukazují, že na vinicích probíhá optimální pozvolné dozrávání hroznů napříč všemi lokalitami. Předpovídají tak velmi pěkný a bohatý ročník ve výsledku se silnými a kvalitně vyzrálými víny. Jak se vyvine průběh dozrávání si však zatím predikovat netroufáme. Víme nyní pouze to, že jsme zatím na dobré cestě, více napoví klimatický průběh dalších týdnů.

Nutno podotknout, že některé lokality jsou zasažené krupobitím a napadené hrozny při dešti budou mít dispozice k hnilobě. Začínající hniloba je již někde patrná a je potřeba, aby si to vinohradníci v konkrétních zasažených vinicích pohlídali.

V následujícím období očekáváme příjemné teplé počasí s minimem srážek, což by mělo dozrávání pozitivně ovlivňovat i nadále. Především aromatická vyzrálost hroznů bílých odrůd může být letos na velmi pěkné úrovni. Noční teploty již totiž vhodně poklesly. Vinobraní by, ve srovnání s parametry stanovenými v roce 2018 ve 34. týdnu, mělo začínat zhruba o 2-3 týdny později. Samozřejmě v závislosti na lokalitě a odrůdě se termíny sklizní mohou lišit.

 

Předsběrová analýza 34. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 34. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již 7. rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako předchozí roky pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním