Odborná poradna

BS předsběrová analýza 36. týden

BS Vinařské potřeby
06. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Slunečné a stále velmi teplé dny se v posledním období zasloužily o další nárůst cukernatosti v bobulích. Během týdne činil vzestup cukernatosti v průměru o 2 °NM (bílé odrůdy o 1,9 °NM, modré odrůdy o 2,1 °NM). Je evidentní, že se sklizeň kvapem blíží. Ve srovnání s předchozím průběhem to patrná rychlejší akumulace cukrů v bobulích jen potvrzuje. Analogické chování je i v případě navyšování obsahu zkvasitelných cukrů glukózy a fruktózy, které jsou hlavními prekurzory tvorby alkoholu. Z pohledu dozrávání hroznů je v letošním roce nejvíce uspěchaná podoblast Mikulovská a také vinice na Slovensku v blízkosti Pezinoku. Například ve Velkých Bílovicích a Lednici se CHA přiblížilo kabinetním hodnotám.  

V posledním období došlo také k poklesu obsahu titrovatelných kyselin v průměru o 3,2 g/l. Již se tedy dostávají do optimálních hodnot pod 11 g/l. U všech hodnocených odrůd došlo k různým odchylkám obsahu celkového asimilovatelného dusíku YAN. U bílých odrůd tento narostl přibližně o 32 mg/l, naopak u modrých odrůd byl tento trend opačný, kdy došlo k poklesu o 80 mg/l. V případě modrých odrůd již lze předvídat, že budou muset být při zpracování hroznů obohaceny o přídavek výživy. Také amonná forma dusíku, která je mimořádně důležitá pro kvalitní proces fermentace, je v letošním roce optimální. Pokud se amonný dusík dostává v moštech pod 25 mg/l, pak je vždy nutné přidat kvasinkám snadno přístupnou výživu. V tuto chvíli však tento krok potřebný není.

Je potřeba reflektovat na kritickou hodnotu pH v případě TČ, která již na většině lokalit překročila hranici 3,6 a mohlo by tak docházet k rozvoji nežádoucích mikroorganismů při zpracování moštů. Toto je nutné si pohlídat na každé vinici. Tato odrůda je totiž ve spojitosti s pH problematická každoročně. V dalších týdnech už je potřeba se zaměřit také na fenolickou vyzrálost hroznů, která je významnější u modrých odrůd. Tam je potřeba mimo základních parametrů zhodnocení také antokyanových barviv ve slupkách bobulí či zralost taninů ve slupkách a semenech.

Dosavadní vývoj předsběrových analýz naznačuje, že se skutečně jedná o takřka ideální ročník, kdy vše dozrává, jak má, cukernatost velmi plynule roste a kyseliny nepadají rapidně. Také aromatické vyzrálosti hroznů je tento ročník dobře nakloněn, střídání chladných nocí a slunečných dnů tomu jen prospívá. V následujících dnech jsou však předpovězeny lokálně silnější deště, což by mohlo tento ideální stav narušit.
V některých vinicích jsou hrozny napadeny obalečem, vosami, octomilkami a hrozny začínají hnít, v případě předpovídaných dešťů může tedy dojít k velkému rozšíření plísně šedé.

Předsběrová analýza 36. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku

Předsběrová analýza 34. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již 7. rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako předchozí roky pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním