Odborná poradna

BS Předsběrová analýza 36. týden

BS Vinařské potřeby
06. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Hodnoty analýzy předešlého týdne významně ovlivnily srážky, které přišly v období mezi 1.-4. září. Na většinu pozorovaných vinic spadlo přes 100 mm vody, někde i velmi výrazně více. Tato situace nejenže úplně zastavila sklizňové práce, ale ovlivnila i samotný odběr vzorků hroznů, který probíhal za nestandartních podmínek, neboť půda byla velmi podmočená.
Deštivé dny měly za následek mírné zředění bobulí a s tím související stagnaci cukernatosti. Bobule zejména u pozdních odrůd sice někde nabraly na objemu, na druhé straně u nich místy začalo docházet k praskání slupek, což zvyšuje nebezpečí rozvoje šedé hniloby hroznů. Tento problém se týká zejména odrůd s hustým hroznem a jemnou slupkou (SVG a burgundské odrůdy). Cukernatost během týdne vzrostla napříč všemi oblastmi u bílých odrůd pouze o nepatrných 0,15 ONM, u modrých odrůd pak o cca 0,3 ONM. Oproti minulému týdnu pokračoval pokles titrovatelných kyselin v hroznech. U bílých odrůd se napříč všemi oblastmi a odrůdami snížil o 0,4 g/l, u modrých odrůd pak pouze o 0,3 g/l. Je však nutné poznamenat, že v některých případech (zejména u TČ) byl trend zcela obrácený a obsah titrovatelných kyselin rostl. Hodnota pH zůstala zhruba na stejné úrovni. Po oschnutí pozemků lze očekávat, že se sklizňové práce rozběhnou na plné obrátky. Odrůda MT je na většině lokalit už sklizena.
Vývoj počasí pro následující dny by měl být velmi příznivý. Očekávají se teploty nad 25 °C a převážně polojasná obloha beze srážek, což by mělo pomoci zdravotnímu stavu hroznů. Navíc ranní teploty konečně poklesnou pod 15 °C, což by mělo vytvářet ideální podmínky pro rozvoj aromatické zralosti.

Předsběrová analýza 36. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 36. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním