Odborná poradna

BS předsběrová analýza 37. týden

BS Vinařské potřeby
12. září

BS předsběrová analýza 34. týden

V minulém období spadlo průměrně okolo 45 mm srážek, na některých místech i více. Naplnila se tak obávaná předpověď.

Druhý zářijový týden se nesl ve znamení vydatných dešťů a ideální průběh dozrávání hroznů byl nakonec narušen. Výsledky ukazují, že zejména odrůdy jako Sauvignon blanc, Rulandské šedé a Svatovavřinecké budou nyní silně rizikové z pohledu plísně šedé. Další odrůdy jsou pak v ohrožení dle míry mechanického poškození (kroupy, obaleč, drosophilla, vosy atd.).

   Z grafů jasně vyplývá negativní dopad tolika srážek – došlo k „ochlazení“ trendu růstu cukernatosti. Navzdory tomu, již po odrůdách jako MT nebo IO na některých lokalitách dospěly do technologické zralosti i odrůdy jako CHA či SVG. Cukernatost u bílých odrůd vystoupala za poslední týden průměrně o 1,3 °NM. Jak se zdá, modré odrůdy byly vlivem přebytu vláhy naředěny více a tak výsledná cukernatost dokonce stagnovala o 0,1 °NM. Modré odrůdy však mají ještě dost času a příležitosti k dozrávání, a pokud nejsou již nyní napadeny plísněmi či škůdci, snad nakonec dospějí do krásné sklizňové zralosti. Hodnoty pH zůstávají stále na vhodné úrovni, což je pozitivní. Stejně tak kyseliny klesají pozvolna, u bílých odrůd o 1,2 g/l, u modrých odrůd o 0,9 g/l. Stále tedy nevzniká nutná potřeba výrazného dokyselování. I v tomto týdnu však dochází u všech odrůd k dalšímu poklesu celkového asimilovatelného dusíku YAN, což jen potvrzuje předpoklad nutnosti přídavku výživ do moštů, které jsme avizovali již v minulém týdnu.   

 Na místech, kde došlo k silnějšímu rozrušení slupek, doporučujeme co nejrychlejší zpracování, bez dlouhého kontaktu se slupkou a intenzivní odkalení. Cílem je odstranit co nejvíce pevného podílu. Jako antioxidanty doporučujeme taniny (Enartis tan Blanc, Enartis tan Rouge, Enartis tan Antibotrytis). Hrozny napadené plísní šedou jsou donory většího množství divokých kvasinek a bakterií, které lze eliminovat přípravkem Enartis stab Micro M. Jedná se o aktivovaný chitosan, který velice účinně redukuje divoké kvasinky a bakterie. Doporučená aplikace přípravku Enartis stab Micro M- 10g / hl pod lis, v případě modrých hroznů přímo do rmutu pod mlýnek.

V současné chvíli je mimořádně důležité průběžně vyhodnocovat zdravotní stav hroznů na keři a upřednostnit sběr poškozených hroznů a náchylných odrůd. Výhledově lze do dalšího týdne očekávat pomalejší růst/pokles všech ukazatelů.

Předsběrová analýza 37. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 37. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním