Odborná poradna

BS předsběrová analýza 40. týden

BS Vinařské potřeby
04. října

BS předsběrová analýza 34. týden

   Z tabulky je zřejmé, že v momentálním 40. týdnu visí na keřích čím dál méně hroznů a že vinobraní bezpochyby vrcholí. Na Slovensku už mají dokonce z hodnoceného souboru posbíráno vše. Svižné tempo si sběrači hroznů užívají hlavně v Mikulovské podoblasti, kde se cukry v hroznech koncentrují vždy nejrychleji.

   Navzdory chladnějšímu počasí a slabšímu slunečnímu svitu došlo i tak k výraznému posunu cukernatosti, která se nyní u bílých odrůd ustaluje na 21 °NM, u modrých pak na průměrných 19,1 °NM. Ve srovnání s minulým týdnem je u bílých odrůd posun cukernatosti o krásných 1,5 °NM a o 1,1 °NM u hodnoceného souboru odrůd modrých. Výborně se nyní ukazují parametry u veltlínů nebo Chardonnay. Celkové titrovatelné kyseliny klesly u bílých odrůd pouze o 0,7 g/l na průměrných 6,5 g/l. U modrých odrůd pak o 0,2 g/l. Vůbec nejnižší kyseliny má v tuto chvíli veltlínské zelené a to 5,2 °NM. U této odrůdy je ovšem také velmi zajímavý rozdíl v cukernatosti mezi jednotlivými podoblastmi a to až o 4 °NM. Ve Velkých Bílovicích je tato odrůda na 19 °NM a v Lednici se s 23 °NM bezmála dotýká téměř výběru z hroznů. V posledním týdnu došlo celkem nečekaně k nárůstu obsahu celkového asimilovatelného dusíku (YAN) u bílých odrůd, průměrně až o 50 mg/l. Téměř 400 mg/l YAN pak bylo zjištěno u odrůdy tramín červený.

   Poměrně zabrzděný je v letošním roce vývoj zrání u odrůdy Zweigeltrebe v Čejkovicích, kde byla zjištěna cukernatost pouze 15 °NM. Na místech s tak nízkými hodnotami cukernatosti v tuto dobu už musí o další kvalitě vývoje zrání rozhodnout pouze počasí a současný zdravotní stav bobulí. Při příznivém počasí je další akumulace cukrů stále možná. Celkově bylo dosud dozrávání počasí velmi pozitivně nakloněno. To se však s následujícími dny má změnit. Alespoň je takový předpoklad dle výhledu počasí, kdy by se mělo silněji ochladit a zapršet. U modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak ztrácí cukr.

Předsběrová analýza 40. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 40. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním