Odborná poradna

BS předsběrová analýza 41. týden

BS Vinařské potřeby
11. října

BS předsběrová analýza 34. týden

  V posledním předsběrovém zhodnocení kvality hroznů již zůstávají prakticky pouze modré odrůdy. Z bílých odrůd pak jen pozdní jako RR nebo RB. Výhled počasí na další dny nevypadá vůbec špatně. Má být převážně polojasno a denní teploty kolem příjemných 20 °C. Se sběrem pozdních odrůd je tedy možné počkat a využít naplno přízně přírody.

   Předchozí dny přinesly početnější srážky, které se zejména u bílých odrůd zasloužily o silnější zředění bobulí. Cukernatost u nich klesla oproti minulému týdnu o 0,9 °NM na průměrných 20,1 °NM. Naopak modrým odrůdám průběh počasí minulých dnů nadále svědčí, cukernatost vzrostla o krásných 1,5 °NM na průměrných 20,6 °NM. U bílých odrůd se již nemění celkové titrovatelné kyseliny, stejně tak nebyly zjištěny ani výkyvy v pH. Razantní však byl úbytek celkového asimilovatelného dusíku a to průměrně o 129 mg/l. Kyselina vinná je v tuto chvíli stále ve velmi pěkné průměrné koncentraci a to jak u bílých (8,1 g/l) tak i u modrých odrůd (7,8 g/l). Pozornost je letos potřeba věnovat příliš častému zavadání třapin, na které trpí převážně modré odrůdy. V hroznech již při této abiotické poruše nedochází k dokonalým asimilačním pochodům a mohou se začít kvalitativně kazit. Toto je potřebné si ohlídat.

    Charakteristickým znakem letošního vinobraní se stal velmi příjemný pozvolný vývoj všech hodnocených ukazatelů. Průběh zrání se již ke konci srpna ubíral tou nejlepší cestou, hodnoty se prezentovaly jako výborné a dozrávání hroznů ročníku 2019 lze bez nadsázky hodnotit jako ideální. Pouze ke konci září místy trochu „zazlobilo“ pH, na což vinaři zareagovali okamžitou sklizní. I přesto, že na některých vinicích není situace ideální, je potřeba obecně na letošní ročník nahlížet dobře - keřům konečně nechyběla vláha, počasí se během vegetace skvěle rozložilo, dozrávání bylo pozvolné. Celkově lze celý pomyslný vegetační kruh na vinicích uzavřít s optimistickou vyhlídkou na skvělá vína ročníku 2019, což přejeme všem našim zákazníkům.

 

Předsběrová analýza 41. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Předsběrová analýza 41. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním