BS předsběrová analýza 35. týden - BS vinařské potřeby
Napříč všemi odrůdami došlo v bobulích k průměrnému nárůstu obsahu cukrů o 1,3 °NM. Je evidentní, že oproti extrémnímu roku 2018 je tento trend pomalejší.
V letošním roce byl pro současný příznivý průběh dozrávání zásadní dostatek vláhy. Ten přichází rozumně i nyní v posledním srpnovém týdnu.
Spolu s příjemnými teplotami se tak symbioticky podporuje vyzrávání hroznů. Půda je dostatečně nasycená, tuto harmonii v dozrávání hroznů by však mohly negativně ovlivnit přívalové srážky. Při vysokých srážkách může docházet k praskání bobulí a tím dalšímu vzniku hniloby, což je pro kvalitu moštu nežádoucí.
Napříč všemi odrůdami došlo v bobulích k průměrnému nárůstu obsahu cukrů o 1,3 °NM. Je evidentní, že oproti extrémnímu roku 2018 je tento trend pomalejší, což je dobře. Nejvyšší cukernatost byla v tomto týdnu zjištěna u MT, TČ nebo RM. U modrých odrůd byl posun v cukernatosti o 1,5 °NM, u bílých 1,1 °NM. Bobule modrých odrůd jsou vyhřívány intenzivněji a tak i tvorba cukrů v nich obsažených je rychlejší. U bílých odrůd byl zjištěn vyšší úbytek titrovatelných kyselin, který během týdne spadl o 3,1 g/l. Tyto dva hlavní ukazatelé kvality moštů prozatím ukazují, že cukernatost nekoreluje s úbytkem kyselin, který je vyšší. Kyselina vinná se napříč všemi odrůdami snížila o 0,9 g/l. Kyselina jablečná klesala rychleji, v průměru o 1,5 g/l. Více o případném dokyselování moštů napoví analýzy v dalším týdnu. Během týdne došlo v bobulích také k mírnému navýšení hodnoty pH. Nyní hovoříme stále o příznivé hodnotě 3,2. Pozornost je však třeba věnovat opět TČ, kde je již pH vyšší a to 3,4. Při hodnotách 3,5 -3,7 už lze očekávat řadu nepříjemností v podobě různých projevů mikrobiálních nečistot a nestability vín.
U bílých odrůd poklesl obsah celkového asimilovatelného dusíku průměrně o 34 mg/l. Navzdory ideálnímu průběhu zrání tak bude i v letošním roce nakonec nutností přidávat výživu. Tato hodnota se však může během pár dnů razantně změnit a proto je velmi vhodné provést před sklizní analýzu moštů z konkrétní lokality v naší laboratoři. Pouze tak bude zjištěn skutečný stav a příprava na sklizeň tak proběhne co nejlépe. Vývojový trend z tohoto týdne jasně naznačuje, že na sklizeň raných odrůd bude potřeba ještě alespoň 10 dní vyčkat. Začátek sklizně by měl být v letošním roce po dlouhé době v normálních termínech.
Předsběrová analýza 35. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS Předsběrová analýza?
Letos již 7. rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.
Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů.
Stejně jako předchozí roky pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.