Předsběrová analýza 2021 - 38. týden
Z pohledu zvyšování cukernatosti představovaly uplynulé teplé dny optimální podmínky.
Předpověď počasí v následujících dnech hlásí oblačno až polojasno s občasnými přeháňkami. Teploty v noci se mají v průměru pohybovat lehce pod 10 °C a o víkendu by přes den mohly dosáhnout až k 25 °C. To znamená, že nás čeká krásné období babího léta, a to může ještě více zvýšit stávající kvalitu dozrávajících hroznů.
Z pohledu zvyšování cukernatosti představovaly uplynulé teplé dny optimální podmínky. Napříč všemi odrůdami probíhá stále pozitivní posun ve zralosti, u hroznů opět krásně vzrostla cukernatost. Průměrně se zvýšila napříč všemi bílými odrůdami o 1,6 °NM. Červené odrůdy mají průměrný nárust cukernatosti o něco vyšší, o 2,1°NM.
Tento mírnější průběh zrání je typický pro naše klimatické podmínky. Hodně pomohlo teplejší počasí a méně chladné noci. Avšak se zvyšující se cukernatostí hroznů a výraznějším ochlazením v noci může začít zpomalování poklesu kyseliny jablečné. Zatím je ale dobrou zprávou, že se poměry organických kyselin během týdne zase více posunuly do příznivějších hodnot. Mírně poklesly celkové titrovatelné kyseliny, v průměru u bílých i červených odrůd se snížily o 1,3 g/l. S tím koreluje i pokles kyseliny jablečné o 1,2 g/l.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů. Nejčastější problémy s nedostakem asimilovatelného dusíku se objevují u bílých moštů získaných lisováním hroznů ihned po sklizni. Předfermentační macerace bílých hroznů nebo macerace modrých hroznů uvolňuje asimilovatelný dusík výrazněji z dužniny a také ze slupky, a proto u tohoto typu vín nebývají problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 140 mg/l. Potřeba kvasinek na konkrétní množství asimilovatelného dusíku v hroznech se většinou řídí podle cukernatosti hroznů. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.
Potřeba asimilovatelného dusíku v závislosti na cukernatosti moštu.
Cukernatost moštu (°NM) | Potřebný asimilovatelný dusík (mg/l) |
---|---|
20,0 | 175 |
21,0 | 200 |
22,0 | 225 |
23,0 | 250 |
24,0 | 275 |
25,0 | 300 |
Nyní je stále obsah asimilovatelného dusíku optimální a se oproti minulému týdnu průměrně klesl o 13mg/l. Průměrné hodnoty jsou kolem 275 mg/l.
Stále doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích a v případě vadnutí nebo začínající hniloby neotálet se sběrem.
V tabulce níže nejdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Zobrazíte kliknutím na tabulku nebo ZDE.
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
------------------------------------------------------------------------
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.
Stejně jako v předchozích letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
------------------------------------------------------------------------
Pokud se chcete rozhodovat o sběru vaší úrody mimo jiné i na základě analytických hodnot, nabízíme vám službu Analýzu hroznů. Na základě rozboru dostanete výsledky s hodnotami aktuálního množství glukózy a fruktózy, potenciálního alkoholu, titrovatelných kyselin, hodnoty pH, a YAN, které vám pomohou při rozhodování o vhodném termínu sklizně.
Pokyny pro odběr vzorků:
- Správný postup sběru hroznů je nejdůležitějším krokem
- Vždy sbírat hrozny/bobule ze dvou řádků – tj. odběr zprava i zleva – střídat stranu řádku na slunci a stranu zastíněnou
- Nesbírat hrozny na okrajích v prvních 10 metrech řádku
- Vynechat ze vzorkování nepravidelné nebo nemocné keře
- Odebrat vzorky minimálně z každého 5 keře
- Sbírat rovnoměrně hrozny/bobule ze stínu/slunce, shora/zdola, různých výšek – spodek/vrch
- Střídat vnitřní a vnější stranu hroznu
- Střídat bobule u stopky, vrcholu a spodku hroznu
- Vzorkujeme-li odrůdy s kompaktními hrozny, je nutné odebírat celé hrozny
- Odebírat průměrný vzorek z vinohradu Množství vzorku nemá vliv na průměrnou hodnotu, ta závisí na počtu odběrů. Z praktického hlediska se odběr cca 10 bobulí na keř ukazuje jako nejvhodnější. Odebírat je nutné hrozny zakryté listy, stejně jako exponované na sluneční straně a brát střídavě z jedné a druhé strany řádku a z různých výšek. Odběr pouze malého množství hroznů je nepřesný! Tzn. ustřihnout část bobulí z hroznu a mít spíše víc odběrů z více hroznů, než jen přivézt 3-5 celých hroznů
- Hrozny nejblíže keři jsou sladší než ty, které nacházejí na konci tažňů. Nejzralejší jsou zpravidla nejvýše nad zemí, protože míza směřuje k vrcholkům a do nejdelších ramen. Není vhodné orientovat se podle jednoho náhodně zvoleného keře.
V BS laboratoři nabízíme dvě služby, které můžete v průběhu nadcházející kampaně využít:
- Analýza hroznů S0149 (doporučujeme pro objektivní výsledky nasbírat bobule cca 0,5kg dle předchozího postupu)
- Analýza moštů S0150 (vylisovaná šťáva o objemu minimálně 0,2l)
Bližší informace o analýzách a cenách sledujte v našem aktuální ceníku laboratoře.