
Předsběrová analýza 2021 - 40. týden
Následující dny by dle předpovědi měly být deštivé a dojde k citelnému ochlazení. O víkendu mohou noční teploty klesat až k bodu mrazu, přes den dojde k vyjasnění. Další přeháňky a postupné snižování denních teplot jsou hlášeny v průběhu příštího týdne.
Vinobraní zdárně pokračuje a odhadujeme, že je přibližně v polovině. Letošní ročník je krásným příkladem toho, že víno se dělá především ve vinici. Pozorujeme výrazné rozdíly například v mikulovské podoblasti, kde je zřejmé, že vinohrady v určitých polohách, správně ošetřené a s optimálním zatížením keře mají ideální poměry organických kyselin a dobrý zdravotní stav (příkladem je Tramín z Lednice). Pokud je zatížení keře vyšší, nedosahuje se takové cukernatosti a poměry organických kyselin jsou vyrovnané, což není žádoucí (Tramín z Perné).
Odrůda | TČ Perná | TČ Lednice |
Cukernatost (°NM) | 21,5 | 24,0 |
Titrovatelné kyseliny (g/l) | 7,6 | 5,5 |
pH | 3,26 | 3,35 |
Kyselina vinná (g/l | 7,7 | 8,2 |
Kyselina jablečná (g/l) | 5,0 | 2,6 |
Vlivem občasných přeháněk během uplynulého týdne došlo u některých odrůd k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů během pár dnů. Začíná se vyskytovat octová hniloba, především u poškozených a u napadených hroznů octomilkou Drosophila suzukii. U modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak ztrácí cukr.
Nárust cukernatosti je minimální a předpokládáme, že se již nebude výrazně zvyšovat. Oproti minulému týdnu se cukernatost v průměru u bílých odrůd zvýšila o 0,5 °NM, u modrých o 0,7 °NM. Nejvyšší cukernatosti z analyzovaných odrůd mají Tramíny červené, v průměru 22,7°NM a Chardonnay 21,7°NM. Nejhůře s dosaženou cukernatostí jsou na tom nyní odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský a ve většině případů se na nich již začíná objevovat nežádoucí hniloba.
Červené odrůdy jsou vyrovnané a mají průměrnou cukernatost kolem 20°NM.
V následujícím grafu je naznačen vývoj cukernatosti v jednotlivých podoblastech u Chardonnay, ve Velkých Bílovicích již bylo posbíráno.
V posledních dnech bylo relativně teplo nejen přes den, ale i v noci, a to mohlo být příčinou lehkého snížení titrovatelných kyselin. U bílých odrůd se průměrně jejich obsah snížil o 0,3 g/l na průměrných 8,4 g/l. Nepatrně klesla i kyselina jablečná o 0,4 g/l, v průměru má u bílých vín 5,3 g/l. U červených odrůd došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,6 g/l na průměrných 8,5 g/l. Kyselina jablečná se snížila o 0,8 g/l a v průměru dosahuje 4,8 g/l. Postupně se začínají dostávat do žádoucích hodnot poměry mezi kyselinou vinnou a kyselinou jablečnou, u bílých hroznů je to 2:1 a u červených 3:1.
Zajímavé je, že se hodnoty pH drží na příznivých hodnotách v průměru kolem 3,20 a téměř se nezvyšují.
Obsah asimilovatelného dusíku od minulého týdne klesl o 40mg/l.
Dusík je nepostradatelnou živinou pro růst kvasinek a může značně ovlivnit rychlost kvašení a styl vína. Je ale také spojen s těkavými sloučeninami síry a jeho vysoké dávky mohou způsobit reduktivní charakter vína. Včasná detekce nedostatku dusíku umožní přídavek dusíku pomocí DAP nebo organického dusíku. Přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení a může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu.
Koncentrace YAN se pohybují od 50 do 500 mg/l, přičemž běžné jsou obsahy mezi 100 až 200 mg/l. Nízký YAN je spojen s nízkým organickým obsahem v půdě a celkovými nepříznivými podmínkami pěstování vinné révy. Minimální požadavek YAN pro fermentaci s nízkým rizikem u bílých moštů je od 150 mg/l a u červených od 100 mg/l. Pro čistou a ovocnou chuť doporučujeme u bílých odrůd 250 až 350 mg/l v závislosti na cukernatosti a zdravotním stavu hroznů. Velké přídavky anorganického dusíku (DAP) mohou zvýšit riziko tvorby esterů. Proto je vhodné výživu přidávat v rozdělených dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.
V tabulce níže nejdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Zobrazíte kliknutím na tabulku nebo ZDE.
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
--------------------------------------
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.
Stejně jako v předchozích letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
--------------------------------------
Pokud se chcete rozhodovat o sběru vaší úrody mimo jiné i na základě analytických hodnot, nabízíme vám službu Analýzu hroznů. Na základě rozboru dostanete výsledky s hodnotami aktuálního množství glukózy a fruktózy, potenciálního alkoholu, titrovatelných kyselin, hodnoty pH, a YAN, které vám pomohou při rozhodování o vhodném termínu sklizně.
Pokyny pro odběr vzorků:
- Správný postup sběru hroznů je nejdůležitějším krokem
- Vždy sbírat hrozny/bobule ze dvou řádků – tj. odběr zprava i zleva – střídat stranu řádku na slunci a stranu zastíněnou
- Nesbírat hrozny na okrajích v prvních 10 metrech řádku
- Vynechat ze vzorkování nepravidelné nebo nemocné keře
- Odebrat vzorky minimálně z každého 5 keře
- Sbírat rovnoměrně hrozny/bobule ze stínu/slunce, shora/zdola, různých výšek – spodek/vrch
- Střídat vnitřní a vnější stranu hroznu
- Střídat bobule u stopky, vrcholu a spodku hroznu
- Vzorkujeme-li odrůdy s kompaktními hrozny, je nutné odebírat celé hrozny
- Odebírat průměrný vzorek z vinohradu Množství vzorku nemá vliv na průměrnou hodnotu, ta závisí na počtu odběrů. Z praktického hlediska se odběr cca 10 bobulí na keř ukazuje jako nejvhodnější. Odebírat je nutné hrozny zakryté listy, stejně jako exponované na sluneční straně a brát střídavě z jedné a druhé strany řádku a z různých výšek. Odběr pouze malého množství hroznů je nepřesný! Tzn. ustřihnout část bobulí z hroznu a mít spíše víc odběrů z více hroznů, než jen přivézt 3-5 celých hroznů
- Hrozny nejblíže keři jsou sladší než ty, které nacházejí na konci tažňů. Nejzralejší jsou zpravidla nejvýše nad zemí, protože míza směřuje k vrcholkům a do nejdelších ramen. Není vhodné orientovat se podle jednoho náhodně zvoleného keře.
V BS laboratoři nabízíme dvě služby, které můžete v průběhu nadcházející kampaně využít:
- Analýza hroznů S0149 (doporučujeme pro objektivní výsledky nasbírat bobule cca 0,5kg dle předchozího postupu)
- Analýza moštů S0150 (vylisovaná šťáva o objemu minimálně 0,2l)