
Předsběrová analýza 2023
Počínaje 36. týdnem budeme zveřejňovat pravidelné předsběrové analýzy, které vinaře informují o stavu vinic a pomáhají určit optimální termín sklizně.
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.
Stejně jako v předchozích 10 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
První analýza bude zveřejněna na konci 36. týdne, tj. v týdnu od 4.9.2023.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud se chcete rozhodovat o sběru vaší úrody mimo jiné i na základě analytických hodnot, BS laboratoř vám nabízí službu Analýzu hroznů. Na základě rozboru dostanete výsledky s hodnotami aktuálního množství glukózy a fruktózy, potenciálního alkoholu, titrovatelných kyselin, hodnoty pH, a YAN, které vám pomohou při rozhodování o vhodném termínu sklizně.
Pokyny pro odběr vzorku hroznů:
- Správný postup sběru hroznů je nejdůležitějším krokem
- Vždy sbírat hrozny/bobule ze dvou řádků – tj. odběr zprava i zleva – střídat stranu řádku na slunci a stranu zastíněnou
- Nesbírat hrozny na okrajích v prvních 10 metrech řádku
- Vynechat ze vzorkování nepravidelné nebo nemocné keře
- Odebrat vzorky minimálně z každého 5 keře
- Sbírat rovnoměrně hrozny/bobule ze stínu/slunce, shora/zdola, různých výšek – spodek/vrch
- Střídat vnitřní a vnější stranu hroznu
- Střídat bobule u stopky, vrcholu a spodku hroznu
- Vzorkujeme-li odrůdy s kompaktními hrozny, je nutné odebírat celé hrozny
- Odebírat průměrný vzorek z vinohradu Množství vzorku nemá vliv na průměrnou hodnotu, ta závisí na počtu odběrů. Z praktického hlediska se odběr cca 10 bobulí na keř ukazuje jako nejvhodnější. Odebírat je nutné hrozny zakryté listy, stejně jako exponované na sluneční straně a brát střídavě z jedné a druhé strany řádku a z různých výšek. Odběr pouze malého množství hroznů je nepřesný! Tzn. ustřihnout část bobulí z hroznu a mít spíše víc odběrů z více hroznů, než jen přivézt 3-5 celých hroznů
- Hrozny nejblíže keři jsou sladší než ty, které nacházejí na konci tažňů. Nejzralejší jsou zpravidla nejvýše nad zemí, protože míza směřuje k vrcholkům a do nejdelších ramen. Není vhodné orientovat se podle jednoho náhodně zvoleného keře.
V BS laboratoři nabízíme dvě služby, které můžete v průběhu nadcházející kampaně využít:
- Analýza hroznů S0149 (doporučujeme pro objektivní výsledky nasbírat bobule cca 0,5kg dle předchozího postupu)
- Analýza moštů S0150 (vylisovaná šťáva o objemu minimálně 0,2l)
Bližší informace o analýzách a cenách sledujte v našem aktuální ceníku laboratoře.
Ing. et Mgr. Michaela Osičková, e-mail: enolog@vinarskepotreby.cz