Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 34. týden

Předsběrová analýza 34. týden

Vinice

Přesběrové analýzy letos začínají o tři týdny dříve než v minulém roce.

Vegetace se probudila dříve díky nástupu brzkých jarních teplých dnů. Bohužel v mnoha lokalitách došlo ke zničení části mladých letorostů jarními mrazy, a to ovlivnilo množství úrody.
 Réva, která nebyla postižena mrazy, měla vhodné podmínky pro růst a větší násadu hroznů. Na jaře byl dostatek vláhy a nezvykle teplé počasí. Horké počasí je prakticky celé léto. Hrozny vyzrávají dříve.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách na jihu Moravy.


Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Předpověď na následující týden je opět slunečná s teplotami kolem 30 °C a beze srážek.

Ve vinicích bobule dozrávají rovnoměrně a vyrovnaně i co se týče jednotlivých odrůd, jak bílých, tak modrých. Léto máme poměrně suché s nadprůměrnými teplotami, nejen ve dne, ale i v noci. Díky tomu již teď můžeme pozorovat nižší titrovatelné kyseliny, předčasné odbourávání kyseliny jablečné na keři a s tím související vyšší hodnoty pH.
V těchto dnech se již začíná se sběrem hroznů odrůd jako Solaris, Irsai Oliver, Muškát moravský. První výsledky rozboru hroznů v tomto týdnu ukazují průměrnou cukernatost u bílých odrůd 15,7 °NM. Nejvyšší průměrná cukernatost byla naměřena v Tramínu červeném (17,8°NM), Mülleru Thurgau (16,6°NM) a Chardonnay (16,5°NM). Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,8 g/l v bobulích bílých odrůd a s tím související pH kolem hodnoty 3,20. Zajímavé jsou hodnoty YAN, které jsou již nyní na nižších hodnotách, v průměru kolem 200 mg/l. Předběžně odhadujeme, že letos bude vhodné postupně dodávat dusíkatou výživu v průběhu fermentace a u některých moštů upravovat hodnotu titrovatelných kyselin a pH.

Kvalita suroviny vhodné ke sběru již není založená jen na obsahu cukernatosti, což se projevuje ve stále teplejších ročnících. Význam pro kvalitní, především bílá vína s bohatou aromatikou, mají právě titrovatelné kyseliny a organické kyseliny spolu s hodnotou pH. Je vhodné při sběru suroviny řešit primárně tyto ukazatele. Kyselina vinná je v hroznech stabilní, vzniká před zaměkáním bobulí a během zrání se zásadně nemění. K nejvýraznějším změnám během dozrávání dochází právě u kyseliny jablečné. Největší vliv na její snižování má teplota, oslunění bobulí a kvalitně provedené zelené práce.
Optimální poměr kyseliny vinné a kyseliny jablečné u bílých vín je 3-2:1. Dle naměřených hodnot v tento týden sbíraných hroznech můžeme pozorovat velice rozdílné poměry mezi jednotlivými odrůdami i mezi podoblastmi. U některých odrůd jsou již téměř optimální hodnoty kyseliny jablečné – poměr kyseliny vinné a jablečné je v průměru nyní 2,2:1.  Ale máme i případ Mülleru Thurgau ze Znojemska, kdy kyselina jablečná je již velice nízká a poměr s kyselinou vinnou je v poměru 4:1.

Předsběrová analýza hroznů 34. týden 2024

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké Bílovice16,0170,210,16,73,338,12,365183
MTČejkovice13,5146,38,76,43,186,91,786188
VZVelké Bílovice18,5200,411,97,03,418,82,2121299
VZČejkovice10,5112,26,79,63,129,82,8107177
Velké Bílovice18,0194,311,65,43,636,82,8119359
Čejkovice16,0171,910,27,03,268,52,6138320
SGVelké Bílovice16,5180,710,710,13,267,76,0131355
SGČejkovice15,0165,79,89,72,949,14,363144
RRVelké Bílovice13,5142,38,511,13,1310,74,3144259
RRČejkovice11,5129,17,712,62,7911,54,6140214
CHAVelké Bílovice15,0163,19,78,83,388,54,090256
CHAČejkovice14,0150,58,911,73,099,75,9107229
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulov19,5204,612,25,83,487,02,651200
CHAPerná20,5213,412,77,13,507,13,642164
Perná20,5220,013,14,93,526,32,129140
SVGMikulov18,5196,411,77,43,307,93,551165
RRBavory9,090,15,418,73,0012,59,2133179
VZMikulov16,5175,410,47,53,379,12,775180
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
PASudoměřice16,0173,110,311,73,169,45,9104247
CHAStrážnice15,5166,19,910,53,327,46,197246
SVGSudoměřice16,5178,510,69,83,237,25,770191
RRPetrov12,5132,87,913,53,1210,66,6118202
VZStrážnice13,5146,98,710,13,328,55,0119234
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTŠenkvice16,5178,510,65,73,415,82,436124
Šenkvice18,5196,011,65,03,375,52,023111
MMŠenkvice17,5189,011,26,43,266,82,479213
RRŠenkvice13,5138,98,311,03,099,44,467124
SGŠenkvice17,5189,611,38,33,156,74,054145
VZŠenkvice17,0181,610,86,63,297,91,846135
FRŠenkvice16,5179,810,78,53,188,23,438133
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšice13,6142,28,59,92,788,43,0-106
Dobšice17,5177,710,68,83,078,23,4-247
NGDobšice14,2145,48,69,92,898,23,6-149
Dobšice15,0154,49,211,62,838,64,7-159
RRDobšice9,8103,36,113,82,7010,25,4-105
RVDobšice12,0127,77,611,12,838,44,2-125
MTDobšice17,5176,010,56,63,046,11,4-120
VZDyje14,0142,08,49,52,969,22,9-155
SVDyje17,3176,510,510,02,907,64,0-180
 

Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.