Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 36. týden

Předsběrová analýza 36. týden

Vinice

Ve vinicích můžeme vidět hezkou úrodu, která se zdá být lehce nadprůměrná.

Předsběrové analýzy letos začínají s menším zpožděním oproti minulým ročníkům. Již od jara je vegetační doba vinné révy posunuta přibližně o 2 týdny dozadu, tak jak bylo v našich zeměpisných šířkách dříve běžné. Pozorovali jsme chladnější jaro i začátek léta. Ve vinicích můžeme vidět hezkou úrodu, která se zdá být lehce nadprůměrná. Jak je známo, kvalitu vína ovlivňuje kvalita hroznů právě ve vinici. Proto bylo vhodné, zvláště u modrých odrůd, provést v druhé půlce srpna redukci úrody. Záleží samozřejmě i na agrotechnickém ošetření a odlistění zóny hroznů. Například největší vliv na žádoucí snižování kyseliny jablečné má právě oslunění bobulí a dobře provedené zelené práce.

Analyzované hrozny mají aktuálně zdravé bobulky bez náznaků chorob a poškození. Stejně tak je to i ve vinicích. Jsou ale oblasti, kde nárazově hodně pršelo, zde se mohou vyskytovat plísně a hniloby.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách. Vidíme ideální denní teploty pro dozrávání hroznů a chladnější noční teploty pro prodýchávání kyselin.


Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.

Výhledově by teď 14 dní mělo být teplé slunečné počasí, s teplotami kolem 26 °C a bez srážek, což je v tomto období žádoucí. Slunečné počasí a nižší noční teploty znamenají pozitivní posun v aromatické zralosti bobulí, očekávaný vzestup cukernatosti a pokles kyseliny jablečné.

První výsledky rozboru hroznů v tomto týdnu ukazují nižší cukernatost oproti minulému ročníku. V roce 2022 napříč všemi sledovanými podoblastmi byly naměřeny v tomto týdnu průměrné hodnoty cukernatosti 16,7 °NM a titrovatelných kyselin 8,3 g/l. Nyní v 36. týdnu je obsah cukrů průměrně 14,7 °NM, titrovatelných kyselin 10,8 g/l. To znamená, že letos ve stejném období mají hrozny nižší cukernatost o 2°NM a vyšší obsah kyselin o 2,5 g/l než v loňském roce. Hodnota pH se pohybuje kolem příznivé 3,1. Obsah YAN je v průměru ideální.
Kvalita suroviny vhodné ke sběru již není založená jen na obsahu cukernatosti. Význam pro kvalitní, především bílá vína, mají právě titrovatelné kyseliny a organické kyseliny spolu s hodnotou pH. Kyselina vinná je v hroznech stabilní, vzniká před zaměkáním bobulí a během zrání se zásadně nemění. Pokud došlo k aplikaci listové výživy či nadměrného příjmu draslíku a dusíku z půdy, může docházet k rychlejšímu poklesu kyseliny vinné a následnému zvyšování hodnot pH, což není příznivé pro bezproblémovou fermentaci. Také vyšší srážky mohou způsobit nižší obsah kyseliny vinné.
Ze sledovaných odrůd je na tom nejlépe při prvních analýzách dle očekávání odrůda Müller Thurgau, která průměrně dosahovala cukernatosti 16,4°NM. Jak je známo, optimální poměr kyseliny vinné a kyseliny jablečné u bílých odrůd je 3-2:1. Dle naměřených hodnot u uvedené odrůdy můžeme pozorovat již příznivý poměr kyseliny vinné a jablečné, v průměru je nyní 2:1. U Mülleru Thurgau je průměrná hodnota kyseliny vinné 6,6 g/l a kyseliny jablečné 3,1 g/l; průměrná hodnota pH je 3,30. Doporučujeme hodnotu pH sledovat a při vyšším pH než 3,4 je vhodné pH v moštu snížit.

 V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. 

 
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.