Odborná poradna

Hnojení - příprava půdy před výsadbou

BS Vinařské potřeby
22. října

Obrázek 1 - kompost z rostlinných zbytků.
Obrázek 1 - kompost z rostlinných zbytků

Současná strategie hnojení před výsadbou a také v plodných vinicích je založená především na využívání organických hnojiv a přírodních postupů.

Organická hnojiva zlepšují celkový potenciál půdy a díky tomu, že se živiny mohou uvolňovat postupně, v závislosti na podmínkách půdy a prostředí, omezují projevy stresu ve vinicích. Hnojení minerálními hnojivy je naproti tomu velmi závislé na srážkách a v dlouhých suchých periodách se réva vinná dostává dříve do stresu.

Hnojení minerálními hnojivy je proto vhodné především k úpravě výrazného nedostatku některé z živin. Doporučení je možné najít ke komentáři ke každému půdnímu rozboru. K hnojení je také vhodné využívat především jednosložková hnojiva, protože často je v nedostatku pouze jedna z živin. Hnojení je potom cíleně směřované skutečně tam, kde je nějaký problém. Vinohradníky často svádí nakoupit hnojivo NPK a tím řešit vše. Není to ale vhodné, protože fosfor (P) většinou nebývá ve výrazném nedostatku a dusík je v půdě velmi pohyblivý. Takže potom často než se vysadí, je již dusík vymytý ve spodních vrstvách půdy. Často by také mohlo dojít k přehnojení dusíkem, což nemusí být v nové výsadbě dobré.

Obrázek 2 - Uspořádání pro inokulaci žížal a vermikopostování
Obrázek 2 - Uspořádání pro inokulaci žížal a vermikopostování

Před výsadbou je proto nejvhodnější využívat organická hnojiva. Organická hnojiva jednak dodávají živiny a jednak obohacují půdu o humus.

V případě využívání organických hnojiv živočišného původu je třeba zohledňovat původ organických hnojiv. V závislosti na původu se odlišuje také obsah dostupných živin v hnojivech. Tento obsah je potom třeba zohlednit při výpočtu dávky organických hnojiv pro předvýsadbovou přípravou půdy.

 

Organické hnojivo

Množství

(t)

Sušina

%

N

(kg)

P2O5

(kg)

K2O

(kg)

CaO

MgO

Organická hmota

(kg)

Kravský hnůj

10

25

30

14

75

60

20

2000

Koňský hnůj

10

25

32

15

60

30

18

2000

Ovčí hnůj

10

25

53

14

80

35

20

2000

Drůbeží trus

1

80

60

39

33

30

8

750

Tabulka 1: Přístupný obsah živin v organických hnojivech živočišného původu v kg.

Velmi časté je také využívání kompostů. V případě kompostů je předností jednodušší manipulace a také vyšší obsah živin ve stejném objemu jako u organických hnojiv živočišného původu. Je proto možné používat i poloviční dávky kompostů.

Komposty využívané ve vinohradnictví vznikají tradičním způsobem kompostování nebo se jedná o vermikomposty. Předností kompostů je jednodušší manipulace. Vermikomposty vznikají nejčastěji odpadu po zpracování hroznů, tzn. matolin. Vermikompostování je jednoduchý biotechnologický proces kompostování, ve kterém jsou využívané určité druhy žížal k přeměně odpadů a tvorbě využitelného produktu.

Organické hnojivo

Množství

(t)

N

(kg)

P2O5

(kg)

K2O

(kg)

MgO

Organická hmota

(kg)

Kompostované matoliny

10

80

30

130

20

3300

Kompost z rostlinných zbytků

10

120

55

100

55

3900

Tabulka 2: Složení kompostů využívaných ve vinohradnictví.

Vhodné množství organických hnojiv před výsadbou vinice se pohybuje v množství  60 – 120 t/ha ve formě organických hnojiv živočišného původu a množství  30-60 t/ha ve formě kompostů.

Organické hnojení před výsadbou se řídí obsahem humusu, zjištěným při půdním rozboru. V půdách s nízkým obsahem humusu je vhodné vyšší množství organických hnojiv.   
 

Na základě rozborů půd nabízíme jako řešení deficitů jednotlivých živin v půdě mimo jiné tyto výrobky:

Dusík (+ vápník)

 

Fosfor (+ vápník, síra)

 

 

Draslík (+ síra)

 

 

 

 

Zdroj: prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním