Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Jedinečné stanovení krystalické stability vín - BS vinařské potřeby

Jedinečné stanovení krystalické stability vín - BS vinařské potřeby

Představujeme nové zařízení, které našim laborantkám umožní přesné stanovení krystalické stability vína.

Rádi bychom vám představili novinku v naší vinařské laboratoři ve Velkých Bílovicích. Jedná se o špičkové zařízení Crocheck od firmy STEROGLASS, určené k přesnému stanovení krystalické stability vína.

Stanovení krystalické stability vína v chladu pomocí přístroje Criocheck je založeno na nepřímém měření změn koncentrace iontů draslíku. Draselné ionty jsou primárně odpovědné za elektrickou vodivost ve víně. Když se tvoří krystaly hydrogenvinanu draselného, koncentrace iontů draslíku klesá spolu s vodivostí. Tato změna se používá ke stanovení stability vína ve studeném prostředí. 
Výhodou přístroje je hlavně rychlost – délka analýzy cca 30 minut; vyhodnocení grafu vývoje vodivosti a spolehlivost stanovení.

V letošním ročníku 2020 je pravděpodobný výskyt vyšší míry krystalické nestability.

Narušení rovnováhy a vypadnutí kamene může způsobit odkyselení, vysoké dávky disiřičitanu draselného, použití vápenatých bentonitů, čiření nebo filtrace (kdy se odstraní ochranné koloidy), scelování vín s různým obsahem solí, zvýšené pH a vyšší obsah draslíku. To všechno může způsobit krystalickou nestabilitu.

Při jednoduchém odkyselování uhličitanem vápenatým vypadává pouze kyselina vinná jako krystalický vinan vápenatý. Ten se v mladém víně vysráží s draslíkem jako vinný kámen (hydrogenvinan draselný). Po odkyselování je hodné počkat minimálně měsíc, aby proběhly všechny chemicko-fyzikální změny. Doporučuje se po tuto dobu víno nelahvovat a již ho ani nekupážovat, jinak by mohlo dojít z vytvoření krystalické nestabillity a případně i vytvoření zákalu.  
Rozpustnost solí klesá se zvyšujícím se obsahem alkoholu a se snižující se teplotou. Proto vysrážení způsobuje právě zvýšený obsah alkoholu a nízké skladovací nebo transportní teploty.

Aby vaše vína byla bez zákalů a krystalických usazenin, před lahvováním doporučujeme tyto BS laboratorní analýzy:

TEST BÍLKOVINNÉ STABILITY (S015) nebo BALÍČEK PŘED LAHVOVÁNÍM (S0163) - viz ceník laboratoře.
 

Pro více informací kontaktuje BS laboratoř Velké Bílovice:
Ing. Mgr. Michaela Osičková
enolog@vinarskepotreby.cz
+420 702 265 643