Odborná poradna

Kyselina vinná skladem na prodejnách i e-shopu

BS Vinařské potřeby
13. září

Letošní rok byl extrémně slunečný a ikdyž vinobraní začalo dříve, u řady odrůd se sklízejí hrozny s vysokou cukernatostí a s nízkým přirozeným obsahem kyselin.

Zatímco v jižních státech je přikyselování vína zcela automatické, u nás je potřeba svolení Evropské unie prostřednictvím ministerstva zemědělství. Svaz vinařů ČR si pro letošní ročník 2017 vymohl ministerské požehnání, aby mohli vinaři víno dokyselovat. Nejde přitom o žádnou chemii, ale o přirozenou úpravu vína například kyselinou vinnou či jablečnou. Naše společnost pomáhala Svazu vinařů ČR s přípravou žádosti o přikyselování vín. 

Výtah z Nařízení EP a Rady (EU) 1308/2013 v platném znění: 
Mošt  lze ze zákona přikyselit o 1,5 g a víno znovu o 2,5 g. Celkově lze tak přikyselin o 4 g/l. Možné kyseliny, které lze použít na přikyselování: L-kyselina vinná a L-kyselina jablečná a DL-kyselina jablečná a kyselina mléčná.


Přikyselování vlastně znamená, že vínu vrátíme tu kyselinu, která unikla při vysokém dozrávání. 
Aplikace do moštu a vína: kyselinu vinnou rozpustit v 10ti násobku moštu či vína a důkladně promíchat do celého objemu.

Kyselinu vinnou koupíte na našich prodejnách a e-shopu v 25 kg, 1 kg a 250 g balení.

Kyselina vinná přikyselování BS vinařské potřeby

 

 

 

 

Doporučené dávkování jednotlivých kyselin do moštu a vína:

Přikyselení moštu a vína dávkování
  * dávka je uváděna v gramech nebo ml na 100 litrů moštu nebo vína

Kompletní návod k dokyselení stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.

 

Pro více informací kontaktujte naše obchodní zástupce, poradí vám také prodejci na BS prodejnách.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním