Odborná poradna

Nejvyšší čas pro výsev zimního ozelenění

BS Vinařské potřeby
12. září

ozelenění přes zimu

Předpověď počasí slibuje teploty příznivé pro zrání hroznů a občasné srážky. Dešťových srážek by proto bylo vhodné využít pro vzcházení výsevů zimního ozelenění.

Zimní ozelenění je nejefektivnějším způsobem ošetřování půdy ve vinici, v zimním období. I když se může zdát, že péče o půdu v zimním období je nevýznamná, opak je pravdou.  Aby došlo k vzejítí a růstu rostlin je v tomto období nejvyšší čas pro výsev.

K ozelenění je možné využívat jednotlivé druhy rostlin, jak už bylo napsané v předchozí informaci nebo je možné využívat směsi několika druhů, které jsou v tomto období k dispozici na trhu.

Zimní ozelenění je především zásobárnou živin. Živiny, které jsou během růstu těchto druhů přijímané, se ukládají v zelené hmotě rostlin. V zelené hmotě jsou až do okamžiku zapravení do půdy v jarním období.

Zimní ozelenění je důležité zejména z pohledu hospodaření s dusíkem. Dusík se ukládá v zelené hmotě a tím pádem se omezuje neproduktivní vymývání dusíku. Dusík, který je uložený v zelené hmotě se potom na jaře dostane do půdy. Zelená hmota se zapraví na jaře do půdy a po mineralizaci se dusík stává přístupný pro kořeny révy vinné.

Tento postup je nejefektivnějším ekologickým způsobem „dusíkatého hnojení“. V jarním období jsou v půdě k dispozici podmínky pro průběh mineralizace, tzn. půdní vláha a vyšší teplota. Mineralizace není negativně omezená suchem a dusík se proto přeměňuje do forem dostupných pro révu vinnou.

Ozelenění půdy ve vinici v zimním období by se proto mělo stát základem ošetřování půdy ve vinici. V zimním období je pak půda ozeleněná v každém meziřadí, protože meziřadí, která nebyla ozeleněná během vegetace, se ozeleňují právě na zimu.

Na našem e-shopu i  BS prodejnách zakoupíte zelené hnojení v balení 2 a 10 kg.

BS zelené hnojení zimní

 

prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

 

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním