Odborná poradna

Předsběrová analýza 37. týden

BS Vinařské potřeby
14. září

BS předsběrová analýza 34. týden

Z výsledků poslední předsběrové analýzy je zřejmé, že deštivé dny mají za následek viditelně zředění bobulí a s tím související další stagnaci růstu cukernatosti. Bobule téměř všech odrůd sice nabraly na objemu, na druhé straně však nyní hrozí vyšší riziko jejich popraskání a zvyšuje se také riziko rozvoje šedé hniloby hroznů. U hroznů, které mají svou kapacitu přijímat vodu již naplněnou, je tedy potřeba přistoupit ke sběru a neriskovat postupné snižování kvality hroznů. Cukernatost během týden vzrostla průměrně napříč všemi bílými odrůdami o 1,1 °NM, mezi modrými pouze o nevýrazných 0,2 °NM. U modrých odrůd v menší míře poklesly celkové titrovatelné kyseliny o 0,2 g/l, u bílých byl pokles nepatrně vyšší (0,7 g/l). Hodnota pH zůstává u všech odrůd ve stejných hodnotách jako v minulém období. Postupně mírně klesají i organické kyseliny, zejména kyselina jablečná. Zatímco v minulém týdnu se obsah asimilovatelného dusíku jevil jako optimální, dnes se již ukázal pokles výrazněji. Vzhledem k tomuto trendu se dá předpokládat nutnost přídavků výživ.
MT už je na většině míst posbírána. Hrozny ale zatím dle výsledků postačují pouze pro výrobu kabinetních vín. Na pozdní sběry a vyšší kategorie bude nutné ještě počkat a zejména je teď žádoucí spíše více slunečného počasí. Modré odrůdy zatím vesměs nedosáhly ani na 19 °NM a proto u nich lze počítat se standardními termíny sklizně. Na některých místech a u náchylných odrůd (Johanniter) je možné v letošním roce pozorovat jasné známky napadení octovou hnilobou. Uvnitř takto napadených hroznů je často k vidění invazní octomilka Drosophila suzukii. Rozhodujícím parametrem sklizně se v letošním roce pravděpodobně stane především zdravotní stav hroznů.

Předsběrová analýza 37. tyden

Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku nebo ZDE.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS Předsběrová analýza?

Letos již pátým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.

Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. 
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním