Odborná poradna

Riziko plísně šedé ve vinicích

BS Vinařské potřeby
11. září

Druhý zářijový víkend přinesl na jižní Moravu srážky v množství okolo 45 mm (někde i více), což pro některé lokality a odrůdy není dobrá zpráva.

V některých lokalitách budou odrůdy jako Sauvignon blanc, Rulandské šedé a Svatovavřinecké rizikové z pohledu plísně šedé. Další odrůdy jsou ohroženy podle míry mechanického poškození (kroupy, obaleč, drosophila, vosy atd.).

Nyní je nadmíru důležité sledovat zdravotní stav hroznů na keři a upřednostnit sběr poškozených hroznů a náchylných odrůd.

Ve sklepě doporučujeme co nejrychlejší zpracování, bez dlouhého kontaktu se slupkou a intenzivní odkalení. Cílem je odstranit co nejvíce pevného podílu. Jako antioxidanty doporučujeme taniny (Enartis tan Blanc, Enartis tan Rouge, Enartis tan Antibotrytis).

enartis tan blanc enartis tan rouge enartis tan antibotrytis

Hrozny napadené plísní šedou si nesou i větší množství divokých kvasinek a bakterií. Z důvodu eliminace této mikroflóry doporučuji použít přípravek Enartis stab Micro M. Jedná se o aktivovaný chitosan, který velice účinně redukuje divoké kvasinky a bakterie. 
 

Doporučená aplikace přípravku Enartis stab Micro M
- 10g / hl pod lis, v případě modrých hroznů přímo do rmutu pod mlýnek.

Enartis stab micro M


Více ke stavu vinic a vyzrálosti hroznů se dozvíte v našich předsběrových analýzách.

V případě dotazů neváhejte kontaktovat BS obchodní zástupce.

 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 702 229 666

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním