Odborná poradna

Vysoké teploty a hnědnutí listů

BS Vinařské potřeby
30. srpna

Poškození listů révy vinné vlivem vysokých teplot

Dostatek světelných paprsků je během vegetace důležitý pro správný průběh fotosyntézy. Optimální teplota pro průběh fotosyntézy se pohybuje v rozmezí od 25 do max. 35 °C.
Při nadbytku světelného záření však může docházet k přehřátí rostlin spojených s poškozením vysokou teplotou. Mohou také zesílit příznaky různých druhů chloróz, snižuje se kvalita dozrávajících hroznů a vyzrání jednoletého dřeva. K intenzivnějšímu poškození dochází za silného sucha, při nízké relativní vzdušné vlhkosti a také po nástupu slunečného a horkého počasí po předchozích deštích. Při velmi vysokých teplotách fotosyntéza neprobíhá kvalitně a dochází k negativnímu ovlivnění fyziologických procesů v rostlinách. Metabolické děje mohou být silně zpomaleny a nevratně poškozena může být i enzymatická aktivita. V bobulích modrých odrůd dochází při teplotách nad 35 °C k zastavení tvorby antokyanových barviv.

Listy se v zásadě ohřívají méně než bobule, jejich teplota je asi o 5 °C vyšší než okolní teplota. Pokud však stres značně zesílí jako tomu je v letošním roce, začne teplota listů stoupat a zde již hrozí i riziko spálení listů. Náchylnější jsou potom listy, u kterých probíhala během vegetace intenzivnější fungicidní ochrana. V minulých ročnících se touto dobou vyskytovaly vysoké teploty také, ty se však alespoň v průběhu srpnových nocí optimálně snižovaly a listy se tak mohly alespoň na chvíli zchladit.

V letošním roce však vysoké teploty v kombinaci se slabými srážkami zanechaly na vinicích viditelnější kosmetickou stopu v podobě zvláštně hnědých listů. Prakticky od začátku srpna lze na mnoha místech a napříč všemi odrůdami pozorovat známky poškození listů vlivem vysokých teplot. Části listů, které byly nejsilněji exponovány přímému slunečnímu záření, na počátku zaměkání začaly žloutnout, někdy mírně červenat (u modrých odrůd). Později tato místa začala na vrchní straně listů hnědnout, až utvořila nepravidelně ohraničené hnědé úseky s jemným kovovým nádechem (obr. 3, 4, 5, 6).

Poškození listů vlivem vysokých teplot. Poškození listů vlivem vysokých teplot.
Obr. 3. Poškození listů vlivem vysokých teplot                     Obr. 4. Poškození listů vlivem vysokých teplot

Poškození listů vlivem vysokých teplot. Detail poškození listu vlivem vysokých teplot.
Obr. 5. Poškození listů vlivem vysokých teplot                     Obr. 6. Detail poškození listu vlivem vysokých teplot.         

Proti vysokým teplotám je prakticky nemožné jakkoli bojovat. Vitalitu rostlin lze v takto extrémních ročnících pouze včasně posílit pomocí listové výživy s vyšším obsahem draslíku či hořčíku. Vhodné je také použití podpůrných látek na bázi mořských řas, kde pro vás v následujících dnech máme připravenou další novinku – mořské řasy ALGA 95. Důležitou roli při správném průběhu fotosyntézy hrají také mikro živiny, které působí jako přenašeči či katalyzátory řady biochemických reakcí a měly by tvořit samozřejmou součást jakékoli aplikované výživy na list a to po celou vegetaci. Zásadní opodstatnění má listová výživa zejména v době před a po kvetení a poté na začátku zaměkání hroznů.

Příznaky na listech, které nyní můžete na vašich vinicích vidět, mohou být velmi podobné projevům černé hniloby révy vinné. V případě černé hniloby se však na listech nejprve utváří kulaté, světle šedé až hnědé nekrotické skvrny, které jsou ohraničené tenkým tmavohnědým okrajem (obr. 1). Projevy černé hniloby jsou viditelné také na hroznech, které postupně v různých místech měknou, až sesychají, až zcela zčernají (obr. 2). Proti černé hnilobě jsou v ČR registrovány přípravky Dynali a Talent, které jsou běžně používány v boji proti padlí révovému. Je vhodné je tedy kombinovat spolu s dalšími přípravky proti padlí.  

Příznaky černé hniloby na listech. Příznaky černé hniloby na bobulích.
Obr. 1_Příznaky černé hniloby na listech                              Obr. 2. Příznaky černé hniloby na bobulích                 

Akreditovaná laboratoř

č. 1619 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Po - Pá: 7:30 - 16:00

Vedoucí laboratoře ~ Žaneta Beňová
+420 519 347 531

  • Analýza hroznů a moštů
  • Analýza v průběhu fermentace
  • Analýza vína před láhvováním