
BS předsběrová analýza 32. týden - BS vinařské potřeby
První analýzy rozboru hroznů naznačují, že cukernatost hroznů hlavně u ranějších odrůd se pohybuje na úrovních rozborů začínaných až ve 34. týdnu.
První analýzy rozboru hroznů, prováděné s ohledem na vývoj vegetace záměrně už ve 32. týdnu, naznačují, že cukernatost hroznů hlavně u ranějších odrůd (MT nebo CHA) se pohybuje na úrovních rozborů začínaných až ve 34. týdnu.
Vinobraní by tedy mělo začínat s výrazným předstihem, zhruba o 2-3 týdny dříve, v závislosti na lokalitě a odrůdě.
Výsledky prozatím ukazují, že ročník 2018 by mohl být velmi dobře nakloněn kvalitnímu vyzrávání hroznů modrých odrůd. Na druhou stranu první rozbory také naznačily, že aktuální velmi teplé a suché počasí má za následek poměrně nízké kyseliny v hroznech a poněkud vyšší hodnoty pH u bílých odrůd. Např. u odrůd MT, TČ a CHA se mikulovské vinařské podoblasti hodnoty pH pohybovaly v průměru 3,29; obsah titr. kyselin vykazoval hodnoty v průměru 8,3 g/l. Tento stav se však výhledově může změnit s příchodem vydatnějších srážek, které dokáží naředit cukry i kyseliny. Nicméně už teď lze s určitou jistotou říci, že v letošním roce bude dokyselování moštů nutností. Rozbory hroznů příští týden naznačí více. Vzhledem k velmi teplému a suchému počasí lze při ochutnání hroznů cítit poměrně nízkou aromatickou vyzrálost a také u některých odrůd hořčiny. Problémy ve vinicích mohou aktuálně způsobovat zejména vosy, včely a invazní octomilka Drosophila suzukii, které narušují slupky bobulí a tím pomáhají možnému rozvoji šedé hniloby révy vinné. Zdravotní stav hroznů by měl být na většině míst velmi dobrý a výhled vinobraní je proto velmi optimistický.
Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS Předsběrová analýza?
Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.
Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů.
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.