BS Předsběrová analýza 35. týden - BS vinařské potřeby
V porovnání s minulým týdnem se mírně zvýšila cukernatost hroznů napříč všemi oblastmi. Výrazněji rostla u bílých odrůd.
V porovnání s minulým týdnem se mírně zvýšila cukernatost hroznů napříč všemi oblastmi. Výrazněji rostla u bílých odrůd, kdy došlo k posunu o cca 1 ONM, u modrých odrůd pak o cca 0,7 ONM. Posun cukernatosti byl nejvýznamnější v mikulovské vinařské podooblasti, kdy u bílých odrůd stoupala o 1,5 ONM, u modrých odrůd o 1 ONM. Svou roli v tom sehrálo zřejmě výraznější ochlazení o víkendu, kdy teploty padaly až k 15 OC a také srážky. Množství vody, která spadla, bylo velmi rozdílné a neovlivnilo zdravotní stav hroznů. Nejvíce srážek spadlo ve Valticích- 30 mm, ve Velkých Bílovicích pak 20 mm, v Čejkovicích už jen 8 mm. Keře jsou stále ve stresu, lokálně na nich stále usychají listy a zavadají hrozny a je předpoklad, že tyto skutečnosti mohou minimálně zpomalit růst cukrů. Sklizeň ranějších odrůd je v plném proudu a například v malokarpatské vinařské podoblasti jsou už sklizeny odrůdy VZ a MT.
Oproti minulému týdnu pokračoval pokles titrovatelných kyselin v hroznech. U bílých odrůd se napříč všemi oblastmi a odrůdami snížil o 1,1 g/l, u modrých odrůd pak výrazněji o 1,3 g/l. Analýzy ukazují, že oproti minulým ročníkům je pokles velmi dynamický a už jen velmi málo odrůd ve vinicích vykazuje optimální hodnoty vyšší než 7 g/l. Tato skutečnost se týká u bílých odrůd víceméně pouze RR, u kterého- při jeho pozdním dozrávání- dochází k pomalejší akumulaci cukru a úbytku kyselin.
Mírně se také nadále zvyšovala u hroznů hodnota pH. Při vysokých hodnotách nad 3,6 „není na co čekat“ a se sklizní hroznů neotálet. Lze to pozorovat o odrůd MT, CHA, TČ a postupně také u SVG. Co se týče obsahu asimilovatelného dusíku, tak lze vidět jeho mírný pokles. Velice příznivé hodnoty se objevují stále u modrých odrůd.
O víkendu lze očekávat teploty okolo 25 OC a převážně zataženo se srážkami. Réva by rozumné množství vody přivítala, neboť u sklizených hroznů opravdu chybí.
Předsběrová analýza 34. týden
- pro zobrazení kompletní analýza klikněte na tabulku
Kompletní předsběrovou analýzu v pdf stáhnete kliknutím na tabulku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS Předsběrová analýza?
Letos již šestým rokem poskytujeme vinohradníkům aktuální informace o stavu vinic pomocí specializovaných měření a analýz.
Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů.
Stejně jako 4 předchozí roky budeme pravidelně jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňovat výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.