
Enolog doporučuje: CLARIL HM
Sklep
Použití přípravku CLARIL HM doporučujeme při problémech s uzavřenou až reduktivní aromatikou ve víně.
Z důvodu stresových podmínek v moštu a následně víně se vinaři začátkem tohoto roku setkávají s uzavřenou až reduktivní aromatikou.
Na základě řady provozních pokusů i zkušeností vinařů doporučujeme na tento problém použít přípravek CLARIL HM, který účinkuje již při dávce 3g/hl.
Na základě řady provozních pokusů i zkušeností vinařů doporučujeme na tento problém použít přípravek CLARIL HM, který účinkuje již při dávce 3g/hl.
K čemu slouží přípravek CLARIL HM?
- CLARIL HM je čiřící preparát na bázi PVI/PVP (polyvinylimidazol/ polyvinylpyrrolidon) a předem aktivovaného chitosanu a organických kyselin.
- Selektivně odstraňuje kovy a katechiny z vína.
- Výhody jeho použití vyplývají právě ze schopností odstraňovat hlavní činitele způsobující oxidaci vína.
- Adsorbuje těžké kovy jako jsou měď, železo a hliník.
- Odstraňuje kyselinu hydroxyskořicovou a katechiny.
- Zabraňuje oxidaci, růžovění, eliminuje kovové zákaly a odstraňuje trpkost a hořkou chuť vína, předchází ztrátě aroma.
Aplikace CLARIL HM se doporučuje pro:
- intenzivnější a stabilnější aroma: měď a železo katalyzují reakci způsobující oxidaci aromatických sloučenin. Díky selektivní eliminaci těchto těžkých kovů předchází CLARIL HM ztrátě primárního a sekundárního aroma. Vína tak získají intenzivnější, trvalejší a stabilnější aroma.
- ochranu před hnědnutím: CLARIL HM adsorbuje fenolické sloučeniny, které startují proces hnědnutí, a tím získají vína živější barvu.
- ochranu před růžověním: CLARIL HM eliminuje katalyzátory oxidace, jako jsou železo a měď, a také redukuje obsah polyfenolických sloučenin ve víně.
- prevenci zákalů: vysoký obsah mědi, železa a hliníku je příčinou vzniku zákalů. CLARIL HM selektivně odstraňuje tyto kovy a chrání před zákaly.
Zdroj: BS enologický tým (Ing. Miloš Vidlář a Bronislav Hejl)