Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč

Jaká budou vína ročníku 2021?

Jaká budou vína ročníku 2021?

SklepVinice

Letošní ročník 2021 je z pohledu vinobraní a vinaře velice zajímavý a různorodý. Konzumenti se mají na co těšit, protože každý si může najít typ a druh vína, který má rád.

Na začátku září, kdy se začaly dělat první předsběrové analýzy, jsme lehce se zděšením sledovali vysoké kyseliny a nízkou cukernatost. Jak se pravidelně ukazuje, hodně záleží na poloze a také agrotechnice, celkovému přístupu a redukci úrody. Ne nadarmo se říká, že víno se dělá ve vinohradě. Příroda nám nakonec dopřála krásný podzim a kdo nezanedbal ošetření vinné révy, mohl počkat na vhodný okamžik a sklízet až ke konci října, jak je běžné v těchto zeměpisných šířkách. V tomto případě si ke zpracování mohl přivést z vinice surovinu s velkým potenciálem.

Díky dobrému množství asimilovatelného dusíku a ideálním hodnotám pH probíhalo zdravé kvašení, což se odrazí na krásných čistých aromatikách a delší možnosti ležení vína na kalech.

Mladá vína vyrobená z hroznů sbíraných relativně brzy, tj, v druhé polovině září, jsou štíhlejší s pěknou primární aromatikou a šťavnatou kyselinou.  Bílá vína vynikají vůní po tropickém či zahradním ovoci, nebo medových tónech či kandovaném ovoci. Červená vína mají také svěží kyselinku a tóny višní, třešní nebo rybízu.

Čím víc postupoval podzim, tím víc docházelo k tzv. „prodýchávání kyselin“, koncentroval se cukr v bobulkách. Bobule některých odrůd se scvrkávaly či se na nich začala tvořit ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. Hrozny během dvou týdnů měly výrazný nárust cukernatosti a došlo také k opětovné koncentraci titrovatelných a organických kyselin, ale již v ideálním poměru.

Cukernatosti dosahovaly výběrů z hroznů až výběrů z bobulí. Občas jsme se setkali s problematickým dokvášením při vyšších alkoholech nebo silně napadené botrytické surovině. V těchto dnech dokváší plná vína s pevným silným středem a dlouhou dochutí. Alkoholy přesahují hranici 13,5% alkoholu. Vznikají také vína s vyšším obsahem cukru a pikantní, harmonickou, vyváženou kyselinkou. Aromatika je různorodá s rozinkovými, medovými nebo kořenitými tóny. Často ve vínech můžeme cítit sušené hrušky nebo meruňky nebo až jablečný štrůdl s tóny skořice. Červená vína jsou po dokvašení hutná, čokoládová až likérová s vyzrálými ovocnými tóny. Letos červená vína jsou s velkým potenciálem a ideální ke zrání v sudech.